Més esport

HISTÒRIES DE DOPATGE. HALTEROFÍLIA. LEONIDAS SAMPANIS

Sense medalla i condemnat a presó

Leonidas Sampanis aspirava a l’or als Jocs d’Atenes del 2004 i es va haver de conformar amb un bronze que va perdre per dopatge.El grec nascut a Albània va ser processat i el novembre del 2006 va ser condemnat a sis mesos de presó, pena que no va haver de complir

L’aixecador de pesos Leonidas Sampanis era una de les grans esperances de medalla de la delegació grega en els Jocs d’Atenes. Després d’haver estat medalla de plata en 59 kg en els Jocs d’Atlanta i en 62 kg en els Jocs de Sydney, Sampanis aspirava a guanyar l’or davant del seu públic. A punt de fer 33 anys, els Jocs d’Atenes eren la seva darrera gran competició, i volia sortir per la porta gran. El 16 d’agost del 2004, però, no va ser un gran dia per a ell. Va fallar i es va haver de conformar amb una altra medalla de bronze, rere dos aixecadors xinesos. Tres dies després encara va ser pitjor, ja que l’orina el va delatar: havia pres testosterona, i el control positiu li va fer perdre la medalla de bronze. A més, la medalla de Sampanis era la primera que guanyava Grècia, que mirava de refer-se de l’exclusió de les seves grans estrelles de l’atletisme, Kostas Kenteris i Ekaterini Thanou.

La contraanàlisi va confirmar el positiu de Sampanis, ja que va donar una taxa de testosterona per sobre de la permesa. L’aixecador va al·legar que el positiu era culpa d’unes injeccions que li havien donat per curar-li unes lesions que tenia a l’esquena i en un genoll. El problema era que la testosterona no serveix per solucionar els problemes que va indicar Sampanis. L’aixecador grec havia passat un control just abans de començar els Jocs i hi havia donat negatiu, la qual cosa indica que Sampanis va ingerir la testosterona posteriorment.

El positiu de Sampanis va ser el principi de la fi de l’equip grec d’halterofília. Sampanis era el tercer millor aixecador rere el tres cops campió olímpic Pyrros Dimas i el dues vegades campió olímpic Akakios Kasiasvilis. A Atenes, només Dimas va pujar al podi, i encara es va haver de conformar amb el bronze en la categoria de 85 quilos.

Leonidas Sampanis va ser sancionat amb dos anys de suspensió i no va tornar mai més a competir. Però a més a més, com que a Grècia el dopatge podia ser perseguit penalment, l’aixecador va ser processat i el novembre del 2006 va ser condemnat a sis mesos de presó, pena que no va haver de complir. En el judici Sampanis va al·legar que algú li havia donat la testosterona sense que ell ho sabés i que no tenia cap culpa del positiu.

Un segell vist i no vist

El servei de correus grec va editar durant els Jocs d’Atenes un segell en honor de cadascun dels seus esportistes que guanyava una medalla olímpica. L’edició es feia de manera immediata a la consecució de la medalla, per la qual cosa quan es va saber el positiu de Sampanis el segell dedicat a ell feia uns quants dies que estava en circulació. Va ser retirat immediatament i va passar a ser objecte de col·leccionista.

De tot a res

L’equip de Grècia d’halterofília va guanyar una medalla -d’or - en els Jocs de Barcelona, cinc medalles en els Jocs d’Atlanta -dues d’or i tres de plata- i cinc medalles més en els Jocs de Sydney -dues d’or, dues de plata i una de bronze-. A Atenes es va haver de conformar amb una medalla de bronze, i des de llavors cap aixecador grec no n’ha guanyar cap més en els Jocs Olímpics on en els campionats del món que s’han disputat.

Leonidas Sampanis va néixer a Albània,a Korçe, amb el nom de Luan Shabani. Representant el seu país de naixement va guanyar un bronze en l’europeu del 1989 . L’any 1991 va emigrar a Grècia i va començar a competir amb el seu nou país el 1993.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)