Esport i política

Acord de país de 61,5 milions

Política esportiva. La SGEAF anuncia un pla nacional per reactivar l’esport català davant la crisi del coronavirus a través de subvencions, programes i línies de finançament

La secretaria general de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) de la Generalitat va anunciar ahir un pla nacional, un acord de país entre administracions i entitats, mitjançant el qual la Generalitat injectarà al sector 61.571.000 euros, dels quals 51.571.000 es vehicularan a través de programes i subvencions adreçats al teixit esportiu i deu milions a través de crèdit directe a entitats esportives entre el Consell Català de l’Esport i l’Institut Català de Finances. L’objectiu de les subvencions, programes i línies de finançament és preservar l’activitat esportiva i la viabilitat dels agents que la fan possible. “És una resposta global tenint en compte la diversitat del sector per aglutinar i coordinar el conjunt d’accions i mesures”, va remarcar Figueras, convençut de la sinergia: “La constitució d’aquesta mesa ens diu que el sector esportiu català vol anar unit per fer front a la situació. ” Per Figueras, el pla serà un document viu, que anirà incorporant aportacions “amb noves mesures, tant en l’àmbit econòmic com esportiu”. “Hem de reivindicar la importància que té l’esport a la societat i la que pot exercir per a la recuperació en el vessant de la salut i l’econòmic”, va reblar Figueras.

El directiu va reunir ahir en la primera trobada de la mesa de l’esport català una setantena d’entitats públiques i privades, entre les quals hi havia ajuntaments, diputacions, la UFEC, el CAR i els clubs.

El govern ja havia anunciat anteriorment, per una banda, una nova convocatòria de subvencions dotada amb 2,5 milions d’euros adreçada a entitats esportives, i, per l’altra, accions per impulsar a través del Congrés dels Diputats una nova legislació destinada a aplicar un tipus d’IVA reduït per al sector de l’esport, una llei estatal de mecenatge esportiu o un repartiment de la recaptació de jocs i apostes estatals redistribuïda directament als governs autonòmics.

L’executiu havia impulsat un primer pla de xoc per oferir liquiditat a curt termini al sector esportiu en una doble direcció: amb el manteniment de subvencions del 2020 i amb accés al crèdit, a través de les línies de crèdit generals que el govern ha decretat a través d’avals d’Avalis i de l’Institut Català de Finances (ICF), avalant el 80%, i treballant amb la línia específica de deu milions per a entitats esportives –esportistes, clubs, federacions, consells esportius, ajuntaments i organitzadors d’esdeveniments esportius– que no tinguin accés a aquest crèdit.

Estudi de l’impacte

En segon lloc, la SGEAF elaborarà un estudi de l’impacte econòmic, social i laboral de la Covid-19 en el sector, que permeti guiar la política esportiva del govern, del conjunt de les administracions i del sector esportiu. El govern avaluarà la possibilitat de revertir en el pressupost disponible per a política esportiva ingressos procedents de taxes i tributs propis de la Generalitat, així com accions en el marc dels jocs, apostes i loteries propis de la Generalitat de Catalunya.

La mesa sectorial i la normalitat

La mesa sectorial també coordinarà el desconfinament del sector esportiu. Això implica valorar si es podran (i com) reprendre les competicions esportives federades i escolars de la temporada 2019/2020 a Catalunya; el retorn als entrenaments dels esportistes d’alt nivell tant als seus propis clubs com als centres de tecnificació i Centre d’Alt Rendiment de la Generalitat de Catalunya, i l’afectació als grans esdeveniments internacionals previstos a Catalunya durant el 2020.

Ampliació del programa d’alt rendiment

La secretaria general de l’Esport i l’Activitat Física també ha prorrogat un any més el programa d’Alt Rendiment Català –amb una dotació addicional per a l’any 2021 de nou milions d’euros– per tal que els 530 esportistes catalans aspirants a participar als Jocs de Tòquio puguin fer-ho el 2021 amb les mateixes condicions amb què s’han preparat durant el cicle olímpic 2017-2020.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)