Més esport

XAVIER MARCH

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE GIMNÀSTICA

“Hem hagut de presentar un ERTO”

“La mesura és per minimitzar l’impacte econòmic de l’aturada i afecta el 100% dels tècnics i un 75% del personal administratiu”

“A set mesos vista és molt prematur dir què passarà amb el memorial Blume”

Xavier March (Barcelona, 1967), president de la Federació Catalana de Gimnàstica des del 2000, s’ha vist obligat a presentar un ERTO per pal·liar l’impacte econòmic de l’aturada de l’activitat per la crisi del coronavirus. La pandèmia ha arribat just en el moment àlgid d’un curs molt il·lusionant, amb diversos gimnastes catalans amb possibilitats de guanyar-se un lloc en els Jocs de Tòquio 2020. Caldrà esperar un any.

Quin és actualment l’estat de la Federació Catalana de Gimnàstica?
A partir del decret de l’estat d’alarma, tot el personal de la federació va començar a fer teletreball. Hem hagut d’afrontar aquesta situació de la millor manera possible i, òbviament, hem hagut de presentar un ERTO al 100% dels tècnics de la federació i del 75% del personal administratiu, perquè no hi ha activitat ni competició. Hem hagut de parar-ho tot i no hi ha activitat ordinària. De totes maneres, estem atenent totes les consultes dels clubs i actualitzem les xarxes socials, però poca cosa més podem fer a hores d’ara. La mala jugada és que el gros de la nostra activitat era precisament ara, en la primera meitat de l’any, de febrer als mesos de juny i juliol.
I els clubs de gimnàstica també s’han vist abocats a presentar ERTO?
Sí, tots els clubs amb què he tingut contacte estan fent el mateix, perquè, òbviament, si no tenen activitat no poden fer front a les despeses del personal. D’aquesta manera intenten minimitzar l’impacte econòmic que tindrà tot això en els clubs.
Abans de l’esclat de la pandèmia, el 2020 pintava molt bé, amb diversos gimnastes catalans amb possibilitats de formar part dels equips espanyols d’artística en els Jocs de Tòquio.
Aquest any era clau en aquest aspecte. Els anys olímpics, sempre hi ha molt moviment, amb alguns gimnastes ja classificats i d’altres que estaven lluitant per aconseguir una plaça per als Jocs.
Aquest és el cas de Natàlia Garcia Timofeeva en gimnàstica rítmica.
Exacte. S’estava preparant de valent i tenia diferents proves de la copa del món. Ara, tot això ha quedat aturat i s’haurà de veure com la federació internacional afronta la classificació d’aquestes gimnastes que encara tenien pendent aconseguir plaça pels Jocs. Suposo que ho posposaran per a l’any vinent.
Ja coneixem el confinament privilegiat de Rubèn López al gimnàs Bunkay dels seus pares, però com ho porten els altres gimnastes internacionals?
Doncs fent la preparació física a casa seva, ja que poca cosa més poden fer. Com a anècdota, fa un parell de dies el mateix Rubèn em demanava si li podia aconseguir un poltre amb arcs per emportar-se’l cap a casa. Sempre ha estat un gimnasta molt implicat.
Més enllà de l’ajornament dels Jocs, quina és la situació dels altres campionats internacionals previstos per al 2020. Sembla que els europeus d’artística i rítmica els ajornaran cap a la segona meitat de l’any.
No ho tinc tant clar, perquè, entre altres coses, quan s’aixequi el confinament s’haurà de veure què passa amb els grans esdeveniments esportius. Si més no a l’Estat espanyol, ja han deixat clar que tot el que fa referència a pavellons esportius seria l’últim que tornaria a la normalitat. I també s’haurà de veure si serà només per a l’aspecte competitiu o si també afectarà en la preparació en centres d’alt rendiment. En aquest sentit, sí que en els centres hi ha un nombre reduït d’esportistes, si més no en gimnàstica, però, al cap del dia, hi ha molta activitat en menjadors, amb els residents, els fisioterapeutes, els metges... És possible que en aquest àmbit no es torni a la normalitat tan aviat com ens agradaria.
Aquest curs toca organitzar el memorial Joaquim Blume.
No sabem com acabarà tot plegat i haurem de redissenyar tota la temporada, però la perspectiva és salvar tota l’activitat competitiva que es pugui i entre aquesta hi ha el memorial Joaquim Blume, que està programat per al 28 de novembre. També dependrà molt de les resolucions governamentals per evitar futurs contagis i de com s’acabi configurant el calendari internacional. En tot cas, és molt prematur, a més de set mesos vista, anul·lar la competició. Podem esperar abans de prendre una decisió com aquesta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)