Natació

HISTÒRIES DE DOPATGE. NATACIÓ. YUAN YUAN

Amb el dopatge a l’equipatge

La xinesa Yuan Yuan va ser enxampada amb hormona de creixement en l’equipatge a l’aeroport de Sydney quan va arribar a Austràlia per participar en el mundial que es va fer a Perth el gener del 1998. Va ser suspesa quatre anys i l’entrenador que li va posar el material a la bossa, Zhou Zhewen va rebre quinze anys de càstig

El 8 de gener del 1998, a l’aeroport de Sydney (Austràlia), els duaners, en un escorcoll de rutina, van trobar entre l’equipatge d’una passatgera, tretze pots de Somotrapin, una hormona del creixement. La passatgera era una nedadora xinesa, Yuan Yuan, que formava part d’un grup de 29 esportistes que anaven cap a Perth, on es disputaven els campionats del món de natació.

Un entrenador xinès, , va sortir en defensa de la nedadora dient que havia estat ell qui havia posat aquells pots a la bossa, i un dels acompanyants de l’equip va declarar que era un encàrrec per a un metge xinès resident a Sydney i que era conegut de Yuan Yuan. Les autoritats australianes van retenir l’entrenador, i la resta de la delegació, inclosa Yuan Yuan, va seguir el viatge cap a Perth. L’endemà, les anàlisis dels pots trobats a l’aeroport van confirmar que es tractava d’una sofisticada hormona de creixement (HGH), usada per augmentar la massa muscular, injectable per via subcutània o intramuscular i que no es podia detectar en les anàlisis d’orina. Els tretze pots podien facilitar material dopant a 25 persones durant 21 dies, ja que les hormones eren pures i no diluïdes. Els responsables de la delegació xinesa van explicar, després d’una investigació interna, que Zhou Zhewen havia de portar les hormones a un metge xinès d’Austràlia i que les va posar a la bossa de la nedadora perquè no li cabien a la seva. El govern xinès va ordenar el retorn immediat de l’entrenador i la nedadora, acusats d’importació il·legal d’HGH.

L’equip xinès, tot i que es va especular que seria expulsat del mundial, va poder competir amb normalitat. El 14 de gener, la Federació Internacional de Natació (FINA) va anunciar la suspensió per quatre anys de la nedadora Yuan Yuan i per quinze anys de l’entrenador Zhou Zewen. La FINA va aplicar la màxima sanció prevista en els seus estatuts a Yuan i un càstig sense precedents a Zewen, “per comerciar, traficar, distribuir o vendre qualsevol substància prohibida”. El mateix dia, la FINA va anunciar que quatre xinesos més -tres noies i un noi, tots de 17 anys- eren expulsats del mundial per haver donat positiu per triamterona (un diürètic) en un control per sorpresa fet l’endemà de la detenció de Yuan a l’aeroport de Sydney. El juliol del 1998 van ser sancionats amb quatre anys de suspensió.

Subcampiona del món

Yuan Yuan tenia 21 anys quan la van enxampar a l’aeroport de Sydney amb tretze pots d’hormona de creixement. En el mundial de Perth havia de nedar els 200 m braça, prova en la qual tenia la tretzena marca de les participants. Quatre anys abans, en el mundial de Roma va ser subcampiona del món en la prova dels 200 m braça i tercera en els 100 m braça. El 1996, en els Jocs d’Atlanta, la jove nedadora xinesa no va superar les eliminatòries, en les quals va ocupar la 24a i darrera posició.

Demanen l’expulsió de la Xina

La normativa de la FINA deia que una federació serà exclosa durant un any si té quatre positius per anabolitzants. Les principals potències occidentals van demanar a la FINA que apliqués la norma a la Xina, en considerar que el diürètic trobat als quatre nedadors xinesos és utilitzat habitualment com a emmascarador d’esteroides anabolitzants. La Xina, que en el mundial de Roma va guanyar 12 de les 16 proves femenines, es va haver de conformar amb tres títols a Perth.

46 medalles i 27 casos de dopatge

Entre el 1988 i el gener del 1998, els nedadors de la Xina van guanyar 19 medalles olímpiques -5 d’or- i 27 de mundials -17 d’or- i van batre deu rècords mundials. Una gran collita que va tenir la contrapartida dels 27 casos de dopatge detectats durant aquest període de temps. Vint-i-dos casos van ser per esteroides anabolitzants, un per estimulants i quatre per diürètics. En total, 40 anys de suspensió. A més, hi havia els dos casos de tràfic de substàncies prohibides detectades en el mundial de Perth.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)