Esports de muntanya

SÍLVIA VIDAL

ESCALADORA

“El silenci és un bon company de viatge”

Mentre a Catalunya començava l’“operació confinament” una de les grans escaladores del país, Sílvia Vidal (1970), aconseguia obrir en solitari una nova via a la Patagònia xilena, en un dels grans murs verticals del Cerro Grande. Del 7 de febrer al 10 de març va estar colgada literalment però l’esforç va valer la pena i així va quedar batejada aquesta ruta inexplorada que ara ja te un nom i és ben especial: Sincronia màgica. Vidal ofereix xerrades i conferències de motivació basades en la seva llarga experiència d’expedicions arreu del planeta. S’hi pot contactar a través del seu web www.vidalsilvia.com

Per les persones que no són molt expertes en escalada i alpinisme, com resumiria l’experiència?
Intensa i enriquidora. Intensa, perquè així és com visc estar mes i mig sola, aïllada, sense cap mitjà per comunicar-se (ni ràdio, ni telèfon, ni GPS…) i escalant una gran paret. El silenci és un bon company de viatge; et parla i t’explica tot allò que de normal no vols o no pots escoltar, permetent que l’experiència sigui enriquidora..
Pels que no som escaladors el que més ens xoca és llegir que va estar 33 dies penjada a una paret. Però va ser aquesta realment la principal dificultat o se’n vas trobar de pitjors?
La principal dificultat no són la quantitat de dies penjada a la paret ni el fet d’estar vivint en una hamaca (80cm x 2.10m), sinó gestionar les pors, el fred, la gana, el cansament físic i mental, la incertesa de la situació... El que costa és encarar totes les teves emocions; les que ja portes des de casa i les que sorgiran de noves..
El nom de la ruta el va escollir personalment per alguna raó especial?
Vaig viure tota l’expedició com una successió de fets fora de tota relació els uns amb els altres, que es van anar lligant i quadrant de forma sorprenent i van fer possible l’ascensió i la tornada.
Quant temps es triga a preparar una expedició com aquesta i quina part hi juga trobar el finançament per fer-la possible?
La vaig preparar en menys de tres mesos. Els meus patrocinadors són de material i les expedicions me les finanço jo amb les xerrades que faig. Així sóc lliure de fer i desfer, sense més obligació que les que jo m’imposi a mi mateixa. Són activitats de risc i compromís, si algú altre hi intervingués, podria estar condicionant decisions importants que només qui està allà vivint el moment hauria de prendre.
Ja havia estat anteriorment a la Patagònia i també al Pakistan o a Alaska on va obrir també noves rutes amb nous noms. De quina en guarda un millor record?
De totes, cadascuna ha suposat un nou repte. Cada lloc, cada via, cada experiència va ser idònia en el seu moment.
Els desafiaments que proposes inclouen alpinisme, escalada, resistència, etc. Es considera una escaladora pura o simplement una gran aventurera.
Escaladora de grans parets.
Gairebé sempre escala sola. S’ha trobat situacions que l’ha fet enrere per por?
Durant una expedició, de moment no. Escalant per aquí la vora, sí que m’he baixat d’alguna via. De pors en tinc sempre i sé que allà en sorgiran de noves. Marxo acceptant que hi són i normalment és la mateixa por qui et fa tirar endavant, indicant-te allò que cal canviar. Quan la detectes i decideixes afrontar-la, sol ser ella qui es fa enrere.
Va tornar just quan va començar el confinament. Acostumada a viure enmig de la natura, com porta la situació d’estar a casa tancada?
De moment bé. Normalment quan torno d’una experiència com aquesta m’aïllo unes setmanes doncs em costa tornar al ritme de la “civilització”. Aquest cop tot i que el ritme d’allà i el d’aquí, en confinament, són diferents en quant a la forma, hi ha paral·lelismes. Les condicions del dia a dia eren més dures allà però la situació actual implica un aïllament generalitzat que ha provocat un canvi de ritme, que haurem de veure com el transcendim.
Té al cap el proper projecte?
Pair aquest que acabo de fer i viure el dia a dia com a un nou repte.
Quines són les grans qüestions que tracta en les seves xerrades?
En base a les experiències viscudes en aquests tipus d’expedicions, parlo de com gestiono; presa de decisions, riscos, pors, incerteses, reptes, intuïció, connexió, intenció, natura...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)