Ciclisme

RUBÈN PERIS

PRESIDENT DE LA VOLTA A CATALUNYA

“La grandesa de la Volta és que la fem un grup d’amics”

Després de l’ajornament del 2020 per la pandèmia, la prova torna, però ho fa amb un protocol semblant al del Tour

“No crec que es decideixi la victòria en la general abans de l’última etapa a Barcelona”

Hem passat de demanar al públic que vingués a veure les sortides i les arribades a demanar que no vingui ningú

L’edició cent de la Volta, ajornada el 2020, comença demà a Calella i serà de les més excepcionals de la història per una situació mai vista: els aficionats seran allunyats dels ciclistes pel protocol contra la Covid-19. La participació, un cop més, serà excepcional: Peter Sagan, Geraint Thomas, Richard Carapaz, Simon Yates, Alejandro Valverde, Marc Soler i Chris Froome, entre molts altres. En parlem amb el president i director de la prova.

És la Volta més excepcional que recorda?
Hi soc des del 1983 fent alguna funció, i la veritat és que una cosa així no havia passat mai, però som un reflex del que està passant a la societat. És una situació realment estranya per a nosaltres. Hem passat de demanar al públic que sobretot vingués a veure les sortides i les arribades a demanar si us plau que ningú no s’hi acosti i que segueixi la Volta a través de la televisió, la ràdio, la xarxa i els mitjans escrits. Hem passat d’un extrem a l’altre, però el més important és que es faci i gràcies a Déu que es pugui fer, perquè tal com està tot...
Després de l’ajornament del 2020, ha perillat aquest any també?
Sincerament, no. Tots els indicadors que teníem anaven pel bon camí, però al final depeníem també de la situació general.
A banda del públic, quines altres mesures destaquen?
El protocol que apliquem està basat en el que ja té l’UCI i en el del Tour l’any passat. Està restringit l’accés a les sortides i les arribades, i els equips viuran encapsulats als seus hotels amb mesures de precaució extremes. Absolutament tothom ha hagut de venir amb una PCR negativa, des dels corredors fins als voluntaris, passant per les empreses que hem subcontractat.
Un equip amb un positiu queda confinat automàticament?
No està escrit en el reglament i, en un cas així, serà l’equip el que decideixi què fa.
El final a Barcelona és el més delicat per les aglomeracions dels últims anys?
Hi haurà més vigilància, però confiem sobretot en la responsabilitat del públic. Als pobles i als ports la gent podrà veure la cursa sempre que compleixi les mateixes mesures que tenim arreu, o sigui, mascareta i distància de seguretat.
Hi haurà, això sí, més cobertura televisiva que mai?
Hi haurà dues hores d’etapa en directe cada dia i les imatges arriben fins a 190 països. S’ha reforçat molt el tema de les xarxes socials perquè el públic no es perdi res d’aquesta edició de la Volta si la segueix des de casa.
La Volta ja s’ha acostumat a superar obstacles permanents per sobreviure.
Si agafem la història de la Volta, veurem que sempre hem passat moltes dificultats per tirar-la endavant. També en certa manera aquesta és la grandesa de la Volta, que està feta per un grup d’amics i voluntaris, i per això també hem passat penúries durant molts anys. Cada any ens n’anem sortint i sempre dic una cosa: no devem res a ningú, en podem estar orgullosos. És veritat que ha arribat un moment en què ens hem de plantejar algunes situacions i hem de ser capaços de professionalitzar alguns àmbits de la prova, però això seria motiu per a una altra entrevista.
L’acord amb ASO va en aquest camí?
No directament, però al seu costat hi hem sortit guanyant clarament. El tema de la televisió és espectacular i hem canviat molt també la imatge física de les sortides i les arribades, però hem de continuar treballant en aquesta línia, no perquè el conveni ens ho exigeixi, sinó perquès som conscients que el camí és aquest.
Què en podem esperar, del recorregut d’aquesta edició?
Sobretot que la lluita per la general serà molt disputada i compta que l’últim dia a Barcelona tenim les pujades al castell de Montjuïc. No crec que la victòria estigui decidida en l’última etapa, i tant de bo que no, pel bé de l’espectacle. També sembla que les etapes de muntanya al Pirineu es podran fer. Farà fred, però no hi haurà neu.
De tota la nòmina de grans figures, en té alguna de preferida?
Públicament no puc dir que n’estimo més un que un altre. En els últims anys ja hem tingut participacions impressionants i em miro fredament la lluita entre els millors, però és cert que hi ha ciclistes amb qui, amb els anys, he acabat tenint una gran relació i estima personal.
S’ha vist en la París-Niça i en la Tirrena-Adriàtica que el ciclisme està canviant, que tothom vol guanyar a tot arreu i que poca gent reserva forces per a l’estiu com abans.
Exacte. S’ha acabat aquella idea que molts ciclistes venen a preparar el Tour o el que sigui. També venen a guanyar. Ho estem veient. Hi ha un canvi generalitzat que també s’està notant en la manera de córrer.
També ha pujat la rivalitat entre equips, com si fos el futbol, salvant les distàncies. Ineos, Jumbo-Visma, Movistar, Astana, etc. Tothom vol una part del pastís.
Volen marcar territori des del principi i això és bo per a l’espectador, per a l’organitzador i per al ciclisme. No hi ha el domini d’un sol equip, que això havia passat, sinó que definitivament tot està més obert en totes les curses.
Hi heu convidat el Kern Pharma, un equip que dona oportunitats als joves professionals catalans.
Necessitem empreses com aquesta. Si no, el problema és ben conegut: els joves, si no veuen cap sortida, es desil·lusionen, perquè s’han entrenat tota la vida per arribar a ser professionals.
Ens pot avançar alguna cosa de la Volta del 2022?
La sortida serà a Sant Feliu de Guíxols i tenim altres contactes fets, però de moment tenim el cap posat en aquesta Volta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)