Ciclisme

Sagan fa honor al seu nom

Ciclisme. El triple campió del món inscriu el seu nom per primer cop en el palmarès de la Volta en la seva estrena en la prova i demostra el seu clàssic poder en els esprints

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), una llegenda viva, també ha volgut deixar empremta en la Volta, la prova més antiga del món després del Tour i el Giro, on ja coneixen quin peu calça l’eslovac, sobretot en la Grande Boucle, en què ha conquerit dotze etapes i set mallots verds en l’última dècada. Sagan, que va tenir una pretemporada accidentada, ha sumat a Mataró la primera victòria del 2021 i s’ha estrenat a Catalunya en la seva modalitat d’esprint que més agraeix, picant cap amunt. Impey (Israel) i Molano (Emirates) el van veure passar pel mig com en els seus millors temps. Bona notícia per a l’eslovac, l’únic ciclista de la història que ha aconseguit tres títols mundials seguits.

El Bora-Hansgrohe, que ja va triomfar a Manresa amb el jove prodigi Lennard Kämna, tornava a tenir molt clar el pla de partit. Per a Sagan era avui o mai. L’equip va decidir controlar la cursa i deixar que els escapats del dia, Tejada, Strakhov, Mohoric, Skjelmose i Duchesne, fessin el camí just i necessari perquè ningú més ho provés i que la diferència estigués sota control. Això sí, els escapats van tenir l’honor d’esprintar en el Circuit de Catalunya com si fossin en una volta de MotoGP.

Tot en ordre

Després de passar per Montmeló quedava un petit al·licient, l’alt del Collet, a uns 15 km de l’arribada, però aquesta vegada Sagan i els seus companys no estaven per orgues. Baixant, un dels ciclistes amb un motor més poderós, Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), va buscar la meta en solitari aprofitant una tècnica i una potència a l’abast només dels escollits, però ni tan sols ell va poder trencar la disciplina en un grup en què altres equips amb velocistes van començar a pedalar de valent. Fins i tot l’Ineos, per evitar qualsevol sorpresa, es va col·locar al capdavant quan va veure que la meta s’aprovava per evitar cap incident que posés en perill el seu preuat triplet.

Ja en ple esprint, en el darrer quilòmetre, Juanjo Lobato (Euskadi) va mirar d’aprofitar una rotonda per agafar uns metres d’avantatge, però la bacanal per als velocistes estava servida sobre la taula. Sagan, amb problemes de col·locació, va quedar momentàniament encapsulat entre els seus rivals, però no li va costar fer un segon esforç per remuntar i passar pel mig com un avió. L’esforç, això sí, va tenir un preu, ja que no va tenir esma d’alçar els braços sota la pancarta i celebrar la victòria com sol fer.

Sagan, que avui a Montjuïc s’ho mirarà des de la barrera, afrontarà les clàssiques del nord, sobretot la volta a Flandes, amb més força i una nova dosi d’optimisme. Necessitarà les dues coses davant l’amenaça de Van der Poel i Van Aert.

EL VENCEDOR

L’equip ha treballat molt bé tot el dia i és un triomf que m’anirà bé després de dos mesos durs
Peter Sagan
Corredor del Bora-hansgrohe
6a etapa (193,8 km)
1r. P. Sagan (Bora) 4h23:18
2n. D. Impey (Israel) m.t.
3r. S. Molano (Emirates) m.t.
4t. J. Van Rensburg (Qhubeka) m.t.
5è. A. Kamp (Trek - Segafredo) m.t.
6è. C. Venturini (AG2R) m.t.
7è. M. Kanter (DSM) m.t.
8è. J. Almeida (Deceuninck) m.t.
100è. A. Pedrero (Movistar) a 0:59
114è. D. De la Cruz (Emirates) a 1:58
115è. M. Soler (Movistar) m.t.
General
1r. A. Yates (Ineos) 23h08:45
2n. R. Porte (Ineos) a 0:45
3r. G. Thomas (Ineos) a 0:49
4t. A. Valverde (Movistar) a 1:03
5è. W. Kelderman (Bora) m.t.
6è. E. Chaves (BikeExchange) a 1:04
7è. J. Almeida (Deceuninck) a 1:07
8è. H. Carthy (Ed. First) a 1:20
9è. S. Kuss (Jumbo-Visma) a 1:29
10è. S. Yates (BikeExange) a 1:32
29è. D. De la Cruz (Emirates) a 14:56
53è. A. Pedrero (Movistar) a 34:45
78è. M. Soler (Movistar) a 48:06
Muntanya
1r. E. Chaves (BikeExchange) 50
2n. A. Yates (Ineos) 40
3r. K. Bouwman (Jumbo-Visma) 33
Punts
1r. E. Chaves (BikeExchange) 16
2n. A. Yates (Ineos) 10
3r. L. Kämna (Bora) 10
Joves
1r. J. Almeida (Deceuninck) 23h09:52
2n. L. Hamilton (BikeExch.) a 0:28
3r. H. Vanhoucke (Lotto) a 0:47
Equips
1r. Ineos Grenadiers 69h27:16
2n. Team BikeExchange a 0:36
3r. Movistar a 9:13
Patrocini

Torna l’“escalada” a Montjuïc

L’última edició de l’Escalada a Montjuïc es va fer el 2007, amb victòria del ja retirat Dani Moreno. L’etapa d’avui a Barcelona no deixa de ser un homenatge a una prova que durant molts anys va ser tota una festa del ciclisme a la ciutat. L’organització ha recuperat per a l’edició 100 de la Volta la pujada al castell –que es farà sis vegades–, un port exigent (2a categoria) amb 2,7 km amb rampes finals superiors al vuit per cent, les que va aprofitar el belga Criquelion per sentenciar el mundial del 1984 disputat a la ciutat. Si bé s’esperava molta emoció per a la cita d’avui, la situació de domini absolut de l’Ineos fa difícil que hi hagi sorpreses, però la lluita pel triomf d’etapa serà ferotge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)