Més esport

Lluny de la igualtat

Esport i gènere. El 75% de les llicències federatives són d’homes i només el 15% del col·lectiu d’entrenadors són dones

L’últim estudi elaborat per l’Institut Català de les Dones i l’INEFC confirma els biaixos de gènere en el sector de l’esport, sobretot en l’àmbit de la competició. Així, el 75% de les llicències federatives esportives a Catalunya són d’homes i un 25% són de dones (2019), una tendència que es manté aquests darrers anys amb pocs canvis. L’estudi també remarca que, per exemple, en les competicions universitàries la presència de les dones és només del 9%.

El treball també detecta una gran desigualtat de gènere pel que fa a la figura dels entrenadors. “L’ocupació com a entrenadores i entrenadors esportius continua sent un espai d’homes. Les feines que representen esferes de responsabilitat, poder o superioritat moral són les que més resistències oposen perquè les dones hi accedeixin”, assenyala l’estudi. Les darreres dades indiquen que en aquest àmbit les dones representen poc més del 15% del total d’aquest col·lectiu, un percentatge que ha baixat respecte al 2018, en què es va acostar al 20%.

El dossier estadístic, anomenat Dones en l’esport, posa de manifest també que les dones participen més en esports no competitius i que es manté una forta segregació horitzontal per tipologies esportives a partir d’estereotips. Es continuen perpetuant alguns rols socials i les dones estan més federades en determinats esports que tradicionalment s’associen a la feminitat (ball, gimnàstica, patinatge, etc.) i que no són tan reconeguts com els esports àmpliament representats per homes, doblant la proporció de federats en alguns casos. En esports com el futbol o el motociclisme el nombre de federats masculins supera àmpliament el 90% i en gimnàstica la situació és gairebé a la inversa, amb un 88% de dones federades.

Canvi de tendència

On sí que es reflecteix finalment un canvi de tendència és en les dades d’esportistes d’alt nivell. La representació d’homes i dones gairebé és igualitària, i durant el 2020 les dones van superar per primer cop (51 a 49) els homes en aquest àmbit.

Les juntes directives de les federacions esportives catalanes estan majoritàriament formades per homes. Això sí, la proporció de dones en les juntes directives ha augmentat un 12% en 20 anys, i ha passat de quasi el 9% l’any 2000 al 20,7% el 2020.

També hi ha altres espais de discriminació, com l’ús dels camps. Les dones en fan un ús mínim, que no arriba al 2%, i els homes un 17%.

ESTEREOTIPS

Es continuen perpetuant els rols que associen alguns esports a la feminitat

ESFERES DE PODER

En l’àmbit dels entrenadors, la posició de la dona és encara de poc més del 15%
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)