Natació

Barcelona, a l’aparador aquàtic

Natació artística. El preolímpic, en què l’equip espanyol es juga la plaça per als Jocs, i la superfinal de les World Series aplegaran nedadores de 32 països en la cita més selectiva abans de Tòquio

“El preolímpic és la cirereta del pastís.” Així qualificava el president de la Federació Catalana de Natació, Enric Bertrán, el fet que es decideixin a Barcelona les places vacants (tres equips i set duets) per completar la participació de la natació artística en els Jocs de Tòquio. La renúncia de la capital nipona a organitzar aquesta cita a poques setmanes de l’inici de la competició olímpica va obrir les portes a Barcelona, que ja tenia concedida per la FINA la superfinal de les World Series. La doble competició d’artística, amb la participació de nedadors i nedadores de 32 països, serà el primer acte al qual assistirà el flamant nou president de la FINA, l’exnedador de Kuwait Husain Al Musallam, que dilluns va ser escollit com a nou mandatari mundial dels esports aquàtics en substitució de Julio Maglione. L’escenari de la qualificació olímpica i la superfinal serà la piscina Sant Jordi, de dijous a diumenge.

Entre els aspirants a guanyar-se una plaça per als Jocs hi ha la selecció espanyola, a més d’Itàlia, França, Grècia –comandada per Anna Tarrés–, els Estats Units –amb Andrea Fuentes al capdavant–, Israel i Hongria. Set equips per a tres places. El combinat espanyol, amb Mayuko Fujiki com a seleccionadora, arriba a la cita després d’haver estrenat les noves rutines a l’europeu de Budapest, en què va aconseguir la medalla de bronze en la final tècnica i la plata en el lliure. “Aquestes últimes setmanes hem estat polint detalls després de rebre el feedback de les jutgesses i les entrenadores i ara estem preparades per tornar-ho a mostrar en el preolímpic. Tenim moltes ganes i energia per gaudir i fer gaudir els espectadors”, assenyala Txell Mas (les Franqueses), la capitana. Les altres catalanes de l’equip són Ona Carbonell (CN Sabadell), que a diferència de l’europeu també nedarà la rutina lliure, Berta Ferreras, Paula Ramírez i Iris Tió (Kallípolis), a més d’Alisa Ozhogina, Sara Saldaña i Blanca Toledano. Abril Conesa (CN Granollers) i Cecília Jiménez (les Franqueses) exerciran com a reserves. Les places olímpiques per equips es decidiran entre demà, amb la rutina tècnica (15 h, per Esport 3), i divendres, la lliure (15 h, per Esport 3). En el duet, la federació espanyola ja té la plaça olímpica guanyada i les escollides són la catalana Iris Tió (2002) i l’andalusa Alisa Ozhogina (2000), en una clara aposta pel relleu generacional i pensant a llarg termini, en París 2024.

El preolímpic, que no s’havia organitzat mai a Barcelona, i la superfinal s’emmarquen en els actes commemoratius del centenari de la Federació Catalana de Natació. Tot i que la competició serà a porta tancada, el regidor d’Esports de Barcelona, David Escudé, va destacar que “els esforços realitzats per a la recuperació i la normalització de la pràctica esportiva a la ciutat continuen donant fruits”.

ESCENARI

La competició serà a la piscina Sant Jordi, de dijous a diumenge
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)