Ciclisme

Com pesen els dies

L’etapa andorrana obre la traca final del Tour, fins dijous als Pirineus, amb la lluita més oberta per acompanyar Pogacar al podi que per superar-lo

Mollema guanya l’aproximació en solitari i Martin puja al segon lloc de la general

El 108è Tour de França arriba a París d’avui en vuit, i ja fa més d’una setmana que Tadej Pogacar (UAE) té el seu segon triomf al sac. L’eslovè, amb el groc des de la primera etapa alpina, només l’ha de lligar i, en les quatre etapes que hi ha als Pirineus fins dijous –dilluns es descansa– la lluita se centra en dos fronts: el podi en la general i la classificació de la muntanya. Els que van marcar l’aproximació d’ahir, després de dos dies relativament plans posteriors als doble pas pel Ventor –escapada i esprint–, i que va servir a Bauke Mollema (1986) per sumar el seu segon triomf al Tour i donar el primer en aquesta edició al Trek.

El seu moment

El neerlandès va imposar la seva experiència quan anava en una escapada en què Guillaume Martin (Cofidis) acabaria sent el triomfador del dia pel que fa a la general, perquè n’era el millor –novè– a 9:29 de Pogacar i acabaria segon, a 4:04. Mollema va rodar els 40 últims quilòmetres en solitari, després d’un moviment que va fer acabant un descens en el qual Michael Woods (Israel) va caure quan anava al davant i va perdre contacte amb la resta de fugats. L’esforç del canadenc per contactar de nou va acabar amb el guanyador d’etapa agafant el primer mig minut i, la resta d’escapats –Martin a banda–, sense iniciativa. Un cas similar al del pilot, amb l’UAE assumint tot l’esforç i reservant energies per a la lluita per ser segon o tercer.

L’altre beneficiat en la general va ser Mattia Cattaneo (Deceuninck), que va pujar de l’onzè al novè, seguit de Chavito, que és dotzè i amb quatre etapes als Pirineus i la possibilitat d’acabar entre els deu primers pot ser un dels animadors de la cursa.

Els punts

Woods va igualar Nairo Quintana (Arkéa) al capdavant de la muntanya en el tercer dels cinc ports, tres de segona i un de tercera; perquè el colombià s’havia quedat al pilot. La fuga no es faria fins que quedaven menys de cent quilòmetres i tots els intents se’n van anar en orris, castigant les cames dels protagonistes, això sí. I és que ja feia dues setmanes de la primera etapa i els corredors acumulen 2.400 quilòmetres d’estrès. La primera entrega, avui entre la Cerdanya i Andorra, també determinarà el grau de fatiga dels ja menys de 150 corredors que queden dels 184 que van començar. Dels quatre dies dos acaben en alt: dimecres Portet (HC) després d’Azet (1a) i el Pèira Sorda (1a) i dijous el Tormalet (HC) i Luz Ardiden (HC). Dimarts serà per als escapats però compte avui: Envalira (2.400 m) després del Pimorent –el sentit contrari a la mítica Tres Nacions– i Beixalís per afrontar un vertiginós, tècnic i també perillós descens fins al nucli d’Andorra la Vella.

Etapa 14 (183,7km)
1r B. Mollema (Trek) 4h16:16
2n P. Konrad (Bora) a 1:04
3r S. Higuita (Education First) m. t.
4t M. Cattaneo (Deceuninck) a 1:06
5è M. Woods (Israel) a 1:10
6è O. Fraile (Astana) a 1:25
11è. G. Martin (Cofidis) a 1:28
12è V. Madouas (Groupama) a 3:32
13è W. Poels (Bahrain) m. t.
14è P. Rolland (B&B) a 6:23
15è B. Mcnulty (UAE) a 6:53
18è T. Pogacar (UAE)) m. t.
General (2.399,8 km)
1r T. Pogacar (UAE) 56h50:21
2n G. Martin (Cofidis) a 4:04
3r R. Uran (Education First) a 5:18
4t J. Vingegaard (Jumbo) a 5:32
5è R. Carapaz (Ineos) a 5:33
6è B. O’Connor (Ag2r) a 5:58 7è W. Kelderman (Bora) a 6:16
8è A. Lutsenko (Astana) a 6:30
9è E. Mas (Movistar) a 7:11
10è M. Cattaneo (Deceuninck) a 9:48
11è P. Bilbao (Bahrain) a 10:28
12è E. Chaves (BikeExchange) a 20:28
13è A. Paret Paintre (Ag2r) a 24:44
Regularitat
1r M. Cavendish (Deceun.) 279 punts
2n M. Matthews (BikeExchange) 187
3r J. Philipsen (Alpecin) 174
Muntanya
1r M. Woods (Israel) 54 punts
2n N. Quintana (Arkéa) 50
3r W. Poels (Bahrain) 49
Joves
1r T. Pogacar (UAE) 56h50:21
2n J. Vingegaard (Jumbo) a 5:32
3r A. Paret Paintre (Ag2r) a 24:44
Equips
1r Bahrain-Victorious 171h22:59
2n Ag2r Citroën a 13:19
3r Ineos Grenadiers a 16:21
Patrocini

Tadej Pogacar: “Estic a punt, conec el recorregut i tinc confiança”

“Andorra m’inspira, fa dos anys en la Vuelta hi vaig guanyar la meva primera etapa en una gran volta. Recordo que la meva xicota era allà, sempre m’agrada tornar-hi. Estic a punt, conec el recorregut i tinc confiança.” És Tadej Pogacar a una setmana de la que pot ser la seva segona victòria al Tour. “Quatre minuts és un bon marge”, afirma sobre la diferència que té respecte als rivals, un grup en què inclou tots els homes del top 10. “Formen part del ciclisme”, diu sobre els atacs, que afirma no témer i que fins i tot l’ajuden a comprendre a quin nivell es troba. En aquest sentit, l’entrenador principal a l’UAE i també a nivell personal del líder del Tour, Iñigo San Millán, va advertir ahir que fins ara Pogacar no ha mostrat el rendiment de la temporada passada, en paràmetres numèrics, perquè no li ha calgut. “Va més a poc a poc, la resta no tenen res en absolut: són sis o set en menys d’un minut i no poden atacar.” El professor de medicina a la Universitat de Colorado va passar per l’ONCE, el Saunier Duval i l’Astana. També pel Garmin, té una gran reputació d’estar net i va arribar a l’UAE el 2018, com Tadej Pogacar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)