Tennis

El jutge dictamina la llibertat de Djokovic i que li retornin el visat

El jutge del tribunal del circuit federal australià Anthony Kelly ha dictaminat avui que Novak Djokovic quedi en llibertat com més aviat millor, que el govern d’aquell país cancel·li l’anul·lació del seu visat i que pagui les despeses derivades del procés judicial. Djokovic és ara més a prop de poder jugar l’obert d’Austràlia del 17 al 30 d’aquest mes i ha guanyat el primer set de la batalla legal. El jutge, però, també admet que el ministre d’immigració australià podria encara revocar el visat del tennista serbi, tot i que remarca que el potencial gest de l’executiu d’Scott Morrisson seria “preocupant”. En la vista, el govern d’Austràlia ha accedit a revertir la seva decisió de cancel·lar el visat, tot i que l’advocat Christopher Tran, ha assenyalat que el ministre d’immigració, Alex Hawke, considera la possibilitat d’usar els seus poders especials per deportar el tennista.

Tennis Austràlia havia concedit una exempció al jugador perquè disputés el torneig que ha guanyat en nou ocasions –més que ningú– però el govern australià va rebutjar el permís per evitar una discriminació positiva. El jugador balcànic estava confinat en un hotel de Melbourne des de dijous passat quan li van revocar el visat. Djokovic va aterrar a l’aeroport de Melbourne amb la intenció de dirigir-se a la ciutat per preparar el torneig però ràpidament va ser aïllat en considerar les autoritats que no complia els requisits per accedir al país ja que no es permet l’entrada a persones no vacunades. La seva situació ha provocat manifestacions de seguidors serbis i un conflicte diplomàtic entre els dos països amb intervencions del president serbi Aleksandar Vucic i d’alts càrrecs del govern australià. Per acabar d’atiar el foc, la família de Djokovic –el seu pare, la seva mare i el seu germà–van fer una roda de premsa manifestant que el jugador era presoner d’una injustícia i exaltant els valors humans del seu fill i germà, i han participat en les manifestacions convocades a Belgrad els últims quatre dies a favor de la causa de Djokovic, que s’ha convertit en un assumpte d’Estat d’abast mundial.

Els advocats del tennista van presentar dissabte un recurs de 35 folis perquè la vista s’ajornés fins dimecres però el jutge el va revocar. La defensa del serbi s’ha basat en una versió que assegura que va donar positiu de covid-19 el dia 16 de desembre –sota aquest supòsit s’acolliria una de les exempcions que permet no haver-se vacunat si s’ha passat la malaltia en els sis mesos precedents–, i que el dia 1 ja estava recuperat. Per això no s’hauria vacunat, el requisit indispensable per entrar a un país molt sever amb les restriccions durant tota la pandèmia. No obstant això, en les fotos posteriors al dia 16 en les xarxes socials se’l pot veure rodejat de gent en un acte amb joves jugadors de la seva acadèmia i sense mascareta, imatges que contradiuen la veracitat del relat. A més, el període per demanar exempcions fixat per Tennis Austràia s’acabava el 10 de desembre.

Paral·lelament, la tennista txeca de 38 anys Renata Vorácová també va ser deportada aquesta mateixa setmana per una situació similar però gens mediàtic que semblava que havia donat pistes sobre la posterior resolució del cas Djokovic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)