Més esport

Llibres, esport i gènere

El creixement i l’interès per l’esport femení queden reflectits en les novetats editorials d’un Sant Jordi que promet després de la pandèmia

Biografies, reculls històrics i experiències personals en diferents esports

Arriba Sant Jordi, una festa que, després de dos anys marcats per les restriccions de la pandèmia, recupera les millors expectatives. Entre les novetats literàries, n’hi ha de temàtica esportiva, i alguna fins i tot es pot permetre tenir aspiracions de ser entre les més triades per regalar. Aitana Bonmatí, una de les jugadores de referència del Barça que tanta expectació està aixecant, va presentar ahir el seu llibre, amb pròleg de Xavi Hernández. Aitana va ser elegida millor jugadora de la final de la Champions 2020/21, la joia d’un triplet que és el punt culminant d’una altra novetat editorial, la història del Barça femení des dels orígens, de Manuel Tomás Belenguer.

El Barça del triplet hi fa molt, però no és l’únic argument de l’interès creixent per l’esport femení, que queda reflectit també en llibres com el d’Anna Ballbona, Elles competeixen, i el de l’entrenadora Natalia Arroyo, Dones de futbol. També destaca el llibre que Anna Comet, que acaba de guanyar la Marathon des Sables ha escrit sobre com fer compatible l’embaràs i la maternitat amb l’esport.

Al voltant del Barça, la gestió de Josep Maria Bartomeu ha generat diverses obres, com la que ha escrit la periodista Marta Ramon, amb un títol ben eloqüent: El llegat enverinat de Bartomeu. Com ensorrar el millor club del món.

No hi falta un clàssic, els relats solidaris de l’esport, tot i que en la 17a edició les històries curtes de periodistes han cedit el pas al fotoperiodisme. La recaptació íntegra serà per a l’associació Pallapupas.

Obres en castellà

El Barça és el focus també d’altres llibres que, de moment, no tenen traducció en català. És el cas de De la gloria al infierno, de Sique Rodríguez, Adrià Soldevila i Sergi Escudero, sobre “la desintegració del Barça del triplet”. I de La complejidad del Barça, de Simon Kuper, sobre “l’ascens i la caiguda del club que va construir el futbol modern”. La futbolista blaugrana Andrea Pereira ha publicat Una vida con diabetes. I la seva excompanya Vicky Losada presenta Vicky Losada. Capitana, escrit per Andrés Corpas. Encara en futbol, l’últim llibre de Martí Perarnau és La evolución táctica del fútbol.

Gervasi Deferr relata a El gran salto l’infern amb les drogues i l’alcohol. Un altre relat de superació és el de Manolo Orantes, De la barraca al podio, escrit per Fèlix Sentmenat.

NOVETATS

AITANA BONMATÍ. TOTES UNIDES FEM FORÇA
Autora: Aitana Bonmatí Edita: Base Preu: 16 euros Pàgines: 120
Amb la col·laboració del periodista Cristian Martín, una de les jugadores més valuoses del Barça publica a 24 anys una autobiografia en què reivindica la igualtat i mostra compromís social.
100 ANYS DE RUBGI. LA UNIÓ ESPORTIVA SANTBOIANA
Autor: Fund. UE Santboiana Edita: Efados Preu: 29,50 euros Pàgines: 260
Aprofitant el centenari, la UE Santboiana ha editat el llibre dels 100 anys, una documentació gràfica que recull imatges del seu arxiu històric i també donacions de socis i simpatitzants de l’entitat
DONES DE FUTBOL
Autora: Natalia Arroyo Edita: Columna Preu:18 euros Pàgines: 264
L’entrenadora catalana, ara a la Real Sociedad, explica històries de pioneres, referents i noves estrelles que han fet créixer el futbol femení, que durant dècades ha hagut de lluitar contra insults, prohibicions i masclisme.
LA MUNTANYA. ENTRE LA MÀGIA I EL DESIG
Autor: Oriol Guasch Edita: Cossetània Preu: 12 euros Pàgines: 96
L’autor repassa en aquest llibre les sensacions, les experiències i les emocions que ha viscut a la muntanya durant molts anys amb un relat molt personal i fins i tot íntim.
ELLES COMPETEIXEN
Autora: Anna Ballbona Edita: Ara Llibres Preu: 19 euros Pàgines: 192
Aficionada als esports en general i al futbol en particular, la periodista i novel·lista Anna Ballbona reflexiona sobre el creixement de l’esport femení a partir d’entrevistes amb diverses protagonistes.
CENT CATORZE
Autors: Josep Guardiola i Jordi Agustí Edita: Tot Esports i Comunicació SL Preu:27 euros Pàgines: 420
L’obra repassa la trajectòria dels jugadors, entrenadors i àrbitres de futbol de les comarques gironines amb presència en els primers 90 anys d’història de la primera divisió espanyola.
CÓRRER PER AMOR
Autora: Anna Comet Edita: Columna Preu:18 euros Pàgines: 264
Anna Comet, esportista d’alta muntanya i vencedora de l’última edició de la Marathon des Sables, demostra que l’embaràs i la maternitat són compatibles amb la pràctica de l’esport.
UNIÓ ESPORTIVA OLOT. L’ALTRE FUTBOL
Autors: David Planella i Joel Sebastian Edita: UE Olot Preu: 20 euros Pàgines: 200
Coincidint amb el centenari de l’Olot, l’obra relata la reconstrucció d’un club que havia tocat fons el 2005, amb el descens a primera regional.
RELATS SOLIDARIS DE L’ESPORT
Autor: diversos autors Edita: Nom editorial Preu: 15 euros Pàgines: 200
En comptes de relats de periodistes, està dedicada al fotoperiodisme, amb imatges brillants recollides en 200 pàgines. La recaptació íntegra serà per a Pallapupas.
EL LLEGAT ENVERINAT DE BARTOMEU
Autora: Marta Ramon Edita: Angle Preu: 17 euros Pàgines: 176
La periodista Marta Ramon repassa els cinc anys de gestió de Josep Maria Bartomeu a la presidència del Barça, amb diversos escàndols econòmics, administratius, esportius i institucionals.
HISTÒRIA DEL RCD ESPANYOL. 1900-2021
Autor: diversos autors Edita: Fundació RCD Espanyol Preu: 50 euros Pàgines: 800
Repàs complet de la història de l’Espanyol, amb la mirada de diversos estudiosos del club, coordinats per David Tolo. Una obra extensa, de 800 planes, amb els fets més destacats.
BARÇA FEMENÍ. HISTÒRIA DES DELS ORÍGENS FINS AL TRIPLET
Autor: Manuel Tomás Belenguer Edita: Base Preu: 33 euros Pàgines: 400
Relat complet de la història del Barça femení, des dels seus orígens, amb les pioneres que van jugar al Camp Nou el 1970, fins a l’històric triplet –lliga, copa i Champions– de la temporada 2020/21.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)