Ciclisme

Philipsen guanya la tercera etapa del Tour per als velocistes

Jonas Vingegaard per un segon home aquest diumenge, Steven Kruijswijk

Jasper Philipsen (Alpecin) és el guanyador de la quinzena etapa del Tour, amb 202,5 quilòmetres entre Rodés i Carcassona i amb dos ports, un de tercera categoria i un altre de quarta. Un dia marcat per les altes temperatures, que permetia rebre avituallament des del quilòmetre zero fins els últims deu, pujava el marge del fora de control i, els corredors, podien donar els bidons al públic sempre que ho fessin de manera segura. Wout van Aert torna a ser segon per quart cop en aquest Tour i Mads Pedersen (Trek) és tercer, amb els tres aspirants creuant la línia d’arribada colze a colze. Era la tercera etapa resolta en un esprint per als velocistes, després de les victòries de Jakobsen i Groenewegen.

Wout Van Aert (Jumbo) entrava en el tall bo d ela fuga, al quart quilòmetre amb Nils Politt (Bora) i Mikkel Honoré (Quick-Step). L’avantatge superava els 2 minuts en el quilòmetre 36 i, en el 41, el mallot verd es despenjava per tornar al pilot.

La Costa d’Ambialet (3a) la coronaven els dos escapats amb 2:50 sobre el pilot, i amb Polit primer. L’alemany corre el Tour per sisè any seguit i suma 19 escapades, una de les quals li servia l’any passat per estrenar-se a en la dotzena etapa, a Nimes.

En cadena

El ritme narcotitzant feia baixar la guàrdia als corredors, que es veien afectats per diverses caigudes mentre els escapats estaven a un minut i mig (44,7 km/h de mitjana les tres primeres hores). Steven Kruijswijk (Jumbo) era el més afectat en una d’elles, al quilòmetre 135, després de la qual havia de pujar a l’ambulància i abandonar quan era tretzè a 17:16 del seu cap de files, Jonas Vingegaard, que avui ha perdut dos dels seus companys més fiables en la muntanya –queda Sepp Kuss i l’incombustible Wout van Aert, que també queia. Vingegaard i Benoot tampoc es lliuraven de tastar l’asfalt poc després.

L’heroi local

L’inici de la Costa de Cammases era el final de l’escapada. També de les esperances de velocistes com Dylan Groenewegen (BikeExchange) i Alexander Kristoff (Intermarche), que es despenjaven del grup quan la resta feia estona que ho havien fet i arribaven a estar a 1:20. Ben Thomas (Cofidis) i Alexis Gougeard (B&B) aconseguien obrir forat i coronaven amb 15 segons de coixí. El marge a 30 km eren 35 segons mentre el BikeExchange aconseguia que Groenewegen tornés al pilot. També Kristoff, agonitzant en una pujada a prop de Sagan, que també tornava després de despenjar-se.

Thomas, bronze en pista (Americana) a Tòquio i quatre cops campió del món, passava per casa seva (Tarn) al quilòmetre 163,8, una zona que coneix bé tal com demostrava amb el risc amb què agafava els revolts.

La diferència a 10 quilòmetres era mig minut, amb els Ineos molt actius –eren fins a set corredors al davant del pilot– i el grup aixecant el peu quan s’acostava al cap de cursa. Thomas es quedava sol a 4 km i aguantava fins a 500 metres de meta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)