Més esport

Rússia condemna a nou anys la jugadora Brittney Griner

Bàsquet. La justícia russa s’acarnissa amb la figura de la WNBA i campiona olímpica, detinguda al febrer per dur oli de cànnabis a la maleta i víctima de la tensió política amb els Estats Units

La justícia russa va tirar pel dret i va condemnar ahir a nou anys de presó la jugadora de bàsquet nord-americana Brittney Griner per possessió i contraban de drogues. La jutgessa, Anna Sotnikova, considera l’esportista “culpable de cometre el delicte” estipulat pels articles 228 i 229.1 del Codi Penal rus (tinença i tràfic de drogues). Sotnikova va considerar un atenuant tant l’admissió de culpa de la ciutadana nord-americana com els seus èxits com a jugadora de bàsquet, campiona mundial i olímpica. Griner, que va ser detinguda el febrer passat en un aeroport de Moscou amb oli de cànnabis a la maleta i que fa temps que va escriure una carta a Joe Biden per demanar la seva mediació, va dir que entén la sentència i amb prou feines va mostrar cap emoció, malgrat la seva severitat.

Els seus advocats, que aquesta setmana van posar en dubte com a prova les mostres de cànnabis preses per la policia russa després de la seva detenció, van avançar que recorreran contra la sentència.

Mentre que el fiscal va considerar que “la culpa de Brittney Griner havia estat provada completament”, la defensa n’havia demanat l’absolució o, si no, la menor pena de presó possible. La legislació russa castiga amb un màxim de deu anys de presó el delicte comès per la nord-americana, de 2,06 metres i que milita a l’equip rus UMMC de Iekaterinburg. Prèviament, la condemnada havia admès el seu “error”, però també va demanar clemència durant la vista celebrada al tribunal urbà de Khimki, a la regió de Moscou. “Vaig cometre un error sense mala intenció i espero que la decisió no acabi amb la meva vida”, va dir. El govern nord-americà considera que la detenció de la jugadora en creuar la frontera amb oli de cànnabis va ser “errònia” i demana que l’alliberin immediatament, igual que moltes estrelles de l’NBA i la WNBA, mentre que el Kremlin nega que el procés tingui un “rerefons polític”, que, de fet, és més que evident ateses les tensions entre els dos països arran de la invasió a Ucraïna. Es podria considerar que Griner ha estat poc menys que segrestada i que és una ostatge del govern de Putin.

De fet, el secretari d’estat dels EUA, Antony Blinken, va proposar la setmana passada al seu homòleg rus, Serguei Lavrov, el canvi de Griner i Paul Whelan, condemnat a 16 anys per espionatge, pel Mercader de la Mort, Victor But, que compleix 25 anys de presó als Estats Units. Recentment, la Casa Blanca va rebutjar la “contraproposta” de Rússia, que volia incloure un segon pres en l’intercanvi, el txetxè Vadim Krasikov, segons va informar la CNN.

Joe Biden n’exigeix l’alliberament immediat

El president dels Estats Units, Joe Biden, va exigir ahir a Rússia que alliberi “immediatament” Griner. “Això és inacceptable, i demano a Rússia que l’alliberi immediatament perquè ella pugui estar amb la seva esposa, els seus éssers estimats, els seus amics i els seus companys d’equip”, va dir el mandatari en un comunicat distribuït per la Casa Blanca. Biden ha promès que el seu govern continuarà treballant “sense descans” i “buscant totes les vies possibles” perquè Brittney i l’ex marine Paul Whelan “tornin a casa i estiguin fora de perill”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)