Esquí

Shiffrin ja és llegenda

Esquí. Amb el triomf en el gegant d’Are iguala les 86 victòries en la copa del món del mític Ingemar Stenmark i avui aspirarà a la 87a en l’eslàlom

La nord-americana Mikaela Shiffrin ja és tota una llegenda. El desembre del 2012, quan només tenia 17 anys, va aconseguir en l’eslàlom d’Are (Suècia) la seva primera victòria en la copa del món. Poc més d’una dècada després i en el mateix escenari es va imposar en la modalitat de gegant i va certificar la victòria número 86. Era la quadratura del cercle. Una xifra que l’eleva al mateix nivell que el llegendari esquiador suec Ingemar Stenmark, el gran dominador de l’esquí alpí entre la dècada dels setanta i els vuitanta i que fins ahir semblava intocable amb el rècord del 86 triomfs en la competició. Shiffrin, que el dia 13 farà 28 anys, pot escriure avui un nou capítol de la seva gesta perquè competeix en eslàlom, la seva millor especialitat, i de ben segur que aspirarà a obtenir la victòria número 87.

Abans de prendre la sortida en el gegant d’Are, la nord-americana ja se sabia guanyadora del Globus de Cristall –primera en la classificació general– perquè la seva única rival, la suïssa Lara Gut-Behrami, va saltar una porta durant la primera mànega. “Com que ja sabia que havia guanyat la general del gegant, he pogut prendre més riscos i forçar una mica més. Al principi, m’he descentrat una mica, però al final m’he pogut focalitzar per aconseguir la victòria”, va explicar Shiffrin, que amb el d’ahir ja té 10Globus de Cristall (set en eslàlom, dos en gegant i un en supergegant). La nord-americana es va imposar en la primera mànega (55.16), amb 58 centèsimes de marge respecte de la canadenca Valerie Grenier. I en la segona baixada, en va tenir prou amb ser sisena (59.58) per cantar victòria. “És un dia espectacular, Déu meu. Si m’haguéssiu preguntat, si preferia la victòria 86 o guanyar el Globus avui hauria escollit el globus.”

En un altre curs per emmarcar, Shiffrin ja havia superat en el gegant de Kronplatz, al gener, el rècord de 82 victòries femenines de la seva compatriota Lindsey Vonn. A partir d’aquí, va prendre embranzida per perseguir el registre d’Ingemar Stenmark. Shiffrin també va enviar un missatge al mític esquiador suec: “Potser aconsegueixo la victòria número 87, o potser no, però per mi el somni més gran és haver-me situat al teu mateix nivell. És molt especial, per qui ets, pel que vas suposar com a esquiador i el que vas aconseguir com a esportista. Això és el més inspirador.”

Shiffrin ja fa uns dies que es va assegurar la seva cinquena copa del món (2017, 2018, 2019, 2022 i 2023), i va engrossint un palmarès que també atresora dos títols olímpics (en eslàlom el 2014 i gegant el 2018) i set títols mundials (quatre en eslàlom, i un en gegant, supergegant i combinada). Però no tot han estat flors i violes en la carrera de la nord-americana perquè en els Jocs de Pequín 202 va marxar amb les mans buides, sense poder acabar en tres de les proves en què era favorita: l’eslàlom, el gegant i la combinada.

LA XIFRA

86
victòries
en copa del món: 52 eslàloms, 20 gegants, 5 supergegants, 5 paral·lels, 3 descensos i 1 combinada

LA PROTAGONISTA

Com que ja sabia que havia guanyat el Globus de Cristall, he pogut prendre més riscos i forçar més el ritme
Mikaela Shiffrin
Per mi el somni més gran és haver-me situat al nivell d’un esquiador i una persona tan inspiradora com Ingemar Stenmark
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)