Més esport

Catalunya necessita més educació física

355 centres i 56.510 alumnes van sortir el 26 d’abril, Dia de l’Educació Física al Carrer (DEFC)

L’assignatura d’Educació Física que s’imparteix al sistema escolar del nostre país és la millor garantia per a una societat que vulgui gaudir d’una bona educació física. La matèria (amb majúscules, com a nom propi en el currículum escolar) permet als qui han de ser la ciutadania del futur tenir els coneixements i experimentar en primera persona el que signifiquen els estils de vida saludables, juntament amb els valors psíquics i socials imprescindibles que comporta l’actual Educació Física.

Només aquesta reflexió ja justifica que es dugui a terme, any rere any amb més participació, el Dia de l’Educació Física al Carrer, el DEFC, perquè la feina que es fa a tots els centres educatius d’arreu sigui vista i difosa al conjunt del territori del nostre país i per a tota la societat. Una pregunta habitual en l’àmbit acadèmic com és “I això que m’ensenyes, per a què serveix?”, en el cas de l’Educació Física té una resposta clara: que val per a tota la vida i que fomenta el benestar físic present i futur.

Aquestes idees tan clares, però, no estan prou arrelades en la nostra societat. Una situació que des del Col·legi Professional de l’Activitat Física i de l’Esport (Coplefc), com a corporació amb mandat de servei públic, volem revertir, i una de les activitats per aconseguir-ho és donant visibilitat a l’Educació Física mitjançant el DEFC.

Certament, amb cada nova edició el missatge està assolint més fortalesa, perquè són més i més veus les que s’hi sumen, hi ha més centres que perden el complex de fer la seva activitat a l’espai públic, al carrer, i són més i més alumnes els que hi participen. Si fa tan sols vuit anys a Catalunya van ser encara no una vintena de centres i menys de 2.000 alumnes involucrats, aquest 2023 les dades se situen en 355 centres i més de 56.000 alumnes. S’ha convertit, doncs, en una activitat present a tot el país. Que ha de figurar a l’agenda de totes les institucions que treballen per al benestar de la ciutadania, per l’exemple que donen les futures generacions fent Educació Física.

Des del Coplefc no volem estar sols en aquesta comesa, sinó que volem acomplir-la amb els millors aliats, com són el Departament d’Educació, per la seva pròpia responsabilitat educativa; el Departament de Salut, per la rendibilitat cost-benefici futur; la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, per la promoció de l’esport escolar, i d’ara endavant el Servei Català de Trànsit, pel trasllat d’una mobilitat activa, sostenible i segura. I també hi ha la necessària implicació del món local, amb els seus ajuntaments. I la UCEC i els seus consells esportius al territori que col·laboren per estendre un missatge que no és només del Coplefc, sinó de Catalunya sencera.

Coplefc

coplefc@coplefc.cat

www.coplefc.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)