Rugbi

Guiats pel far Afa Tauli

Rugbi. El magnífic jugador de Samoa liderarà per dotzena temporada el projecte de la UE Santboiana a divisió d’honor. Encapçala la taula de jugadors en actiu de la lliga amb 118 assajos

Un dels fets rellevants de la història de la Unió Esportiva Santboiana, club degà del rugbi estatal que el 4 de juliol va complir 102 anys de vida, és el fitxatge l’any 2012 del magnífic jugador de l’hemisferi sud Afa Tauli, un home que ha marcat diferències i que s’ha convertit en un punt de referència tant al conjunt santboianenc com a la divisió d’honor. Nascut a gairebé 20.000 quilòmetres de distància de Catalunya (Palmerston Nord, Nova Zelanda, 1989) i amb sang i identitat samoanes perquè els seus pares són d’allà i van emigrar a Nova Zelanda per tirar endavant la família –cinc germans–, va fitxar per una temporada procedent d’un club alemany. Ha arrelat a casa nostra –conèixer la seva parella al final del primer curs hi va contribuir– i s’ha convertit des de fa temps en un ídol al Baldiri Aleu, tant per la qualitat com per la humilitat i implicació amb uns colors. En el seu lloc de 8 a la tercera línia, s’ha consolidat com un referent per la seva capacitat de lluita, potència física, tècnica i verticalitat en el joc obert.

Tot plegat, en el marc d’una ciutat amb rugbi d’altes pulsacions en què el nivell de joc de l’equip és debat fins i tot en els entrenaments. Tauli és un jugador amb raça i caràcter que empeny i que ha renovat el seu compromís amb l’entitat de cara al curs vinent, en què complirà la seva dotzena temporada a la Santboiana, club amb el qual acumula 204 partits. La dotzena copa de l’entitat, conquerida a Valladolid en un terreny esquerp, i el títol de lliga de fa dues temporades són els grans èxits col·lectius que porten el seu segell. Una prova estadística del seu valor al camp és que, amb 118 assajos, és el jugador en actiu de tota la lliga que lidera aquest apartat ofensiu. Quan va arribar al centenar d’assajos –era el tercer de la lliga espanyola que ho aconseguia–, el club li va fer un homenatge, tot just el dia que disputava el seu 150è partit amb la samarreta de la Santboiana. No cal dir que l’estrella samoana va ser una peça clau quan el club va guanyar la lliga ara fa dues temporades, un esclat d’alegria a l’afició que va poder viure, amb les grades plenes a vessar, el partit definitiu al Baldiri Aleu en un matí de calor intensa que ja ha passat a la història de l’entitat. Tauli va jugar lesionat.

El partit del centenari

L’equip jugarà el partit de commemoració del seu centenari el dia 2 de setembre al Baldiri Aleu conta l’Aviron Bayonnais de Baiona, conjunt del Top 14 francès que alinearà majoritàriament jugadors del seu conjunt sub-23 però que garanteix un nivell altíssim. La Santboiana afronta el partit amb la màxima il·lusió tant per la transcendència històrica de la fita com per la qualitat del rival.

La lliga, l’1 d’octubre

La Santboiana debutarà en la divisió d’honor 2023/24 el dia 1 d’octubre a casa contra el Pozuelo i el Barça jugarà al camp del Complutense Cisneros. La primera fase té onze jornades i s’acabarà el 27 de gener. El derbi s’escenificarà el 22 d’octubre en la tercera jornada al Baldiri Aleu. Pel que fa a la copa, la UES jugarà en el grup C juntament amb el Ciencias i el Pasek Belenos, mentre que el Barça ha quedat enquadrat en el grup B amb l’Alcobendas, i el Recoletas Burgos.

LA DADA

204
partits
ha jugat Afa Tauli amb la UES i ha segellat 118 assajos, rècord dels jugadors en actiu.

Diversos fitxatges de renom tancats

El club ja té enllestit el projecte del curs vinent. Els fitxatges són Pepe de la Torre, reforç de qualitat en la direcció del joc, un mig d’obertura argentí amb criteri ofensiu i bon joc amb el peu que, segons el club, por aportar jerarquia i lideratge sobre la gespa. També s’incorpora a la davantera el pilar argentí procedent del Barça Tomy Leonori, que pot jugar d’1 i de 2 i que és un especialista en les melés, un primera línia que aportarà dinamisme i solidesa. Té 26 anys i es va formar al Gimnasia y Esgrima argentí. Procedent del SilverStorm El Salvador, arriba Mattheuw Folds, un reforç de prestigi per a la tercera línia amb una àmplia experiència en la lliga estatal després d’haver jugat també a l’Alcobendas i el Gernika. El davanter britànic, internacional amb el XV del Lleó, té 32 anys i també va jugar en dos clubs diferents la lliga de Nova Zelanda. És un jugador especialitzat en la tercera línia però que és polivalent i també pot jugar en la segona. El primer fitxatge que va anunciar la Santboiana va ser el de Nico Jurado, pilar argentí amb passaport espanyol procedent també del SilverStorm El Salvador i que acumula vuit anys d’experiència a la divisió d’honor. El primera línia tanca una etapa de cinc anys a Valladolid. També ha arribat talent català amb Arnau Ojeda i Nico Moletti (Rugbi Sitges) i de Pol Joven (Inef Lleida). L’equip torna avui als entrenaments dirigit per Segui Guerrero, que complirà la seva tercera temporada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)