Ciclisme

Que se’n vagin a Espanya

La segona etapa de la Vuelta torna a ser estrepitosa per la pluja, punxades per sabotatge i caigudes. Els temps de la general, a 9 km de meta

Plou sobre mullat en l’inici de la Vuelta, que entre la CRE, dissabte, i l’etapa de Mataró a Montjuïc, ahir, deixa una imatge global molt pobra i els favorits a la victòria, ben enfurismats amb els organitzadors. Perquè si el primer dia era Remco Evenepoel (Soudal), guanyador de la Vuelta l’any passat, el que expressava el seu malestar per haver de córrer sense llum pel que s’intuïen com els punts més emblemàtics de la capital catalana, ahir era el vencedor de les dues últimes edicions del Tour, Jonas Vingegaard (Jumbo), el que pressionava amb la seva visita al bus del Movistar abans de començar per parlar amb Enric Mas, d’una banda, i manava aixecar el peu quan se succeïen les caigudes, de l’altra. L’organització va fer que els temps de la general no fossin els de meta. Primer, s’havien de prendre al castell de Montjuïc, a 3,6 km i, al final, es va decidir que fos a 9 km.

Andreas Kron (Lotto) va ser el guanyador de la primera etapa en línia de la cursa i Andrea Piccolo (EF) surt amb el mallot de líder de la general en la primera etapa de muntanya, que s’acaba amb un final inèdit a Arinsal (1a) i Ordino (1a) amb bonificació a 21 quilòmetres de meta. El danès (1998) dedicava el seu primer triomf en una gran al seu company d’equip Tijl de Decker. El belga de 22 anys va morir, divendres, després d’estar dos dies en coma en ser atropellat quan s’entrenava. Andreas Kron, que el 2021 va ser el primer líder de la Volta a Catalunya amb el triomf a Calella, va coronar primer Montjuïc i, baixant per una carretera que al migdia estava inundada, va agafar uns metres suficients per arribar en solitari.

Andrea Piccolo (2001) és el líder perquè ell i Javier Romo (Astana) eren els supervivents de l’escapada a l’avinguda de Maria Cristina i eren neutralitzats a 8 quilòmetres. Joel Nicolau (Caja Rural), Matteo Sobrero (Jayco) i Jetse Bol (Burgos) havien format l’escapada i el corredor de Llofriu i el neerlandès es despenjaven baixant a Olesa de Montserrat, quan la pluja va tornar a fer acte de presència i va fer créixer la incertesa i les caigudes. Primoz Roglic al pilot i el mateix Piccolo en una rotonda anaven a terra. “Corria a casa i volia entrar en l’escapada per lluitar pel mallot de la muntanya”, deia Nicolau (1997), content pels ànims rebuts al llarg de tot el recorregut.

Investigació oberta

Mig centenar de corredors van tastar l’asfalt català. El mateix on, en el descens del segon port del dia, ahir Estenalles (2a), un sabotatge va provocar més d’una quinzena de punxades amb Geraint Thomas (Ineos), Remco Evenepoel (Soudal) i Juan Ayuso (UAE) entre les víctimes més il·lustres. Els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació per l’existència de xinxetes a la calçada, tot i que no van fer cap detenció. La comissaria general d’informació del cos de la Policía Nacional al Solsonès, en canvi, va detenir, dissabte, quatre persones acusades de preparar protestes per a l’etapa d’avui.

Etapa2 (184 km)
1r A. Kron (Lotto) 4h22:44
2n K. Groves (Alpecin) a 0:07
3r A. Vendrame (Ag2r) m. t.
4t A. Bagioli (Soudal) m. t.
5è F. Barceló (Caja Rural) m. t.
23è M. Soler (UAE) a 1:37
64è J. Vingegaard (Jumbo) a 6:22
83è A. Balderstone (C. Rural) m. t.
87è D. de la Cruz (Astana) m. t.
92è R. Evenepoel (Soudal) m. t.
94è G. Thomas (Ineos) m. t.
95è E. Mas (Movistar) m. t.
97è P. Roglic (Jumbo) m. t.
134è J. Nicolau (Caja Rural) a 8:41
General (186,8 km)
1r A. Piccolo (EF) 4h27:23
2n J. Romo (Astana) a 0:11
3r I. García Cortina (Movistar) a 0:13
4t R. Bardet (DSM) m. t.
8è E. Mas (Movistar) m. t.
19è R. Evenepoel (Soudal) a 0:19
38è D. de la Cruz (Astana) a 0:30
41è G. Thomas (Ineos) m. t.
56è J. Vingegaard (Jumbo) a 0:45
60è P. Roglic (Jumbo) m. t.
67è M. Soler (UAE) a 0:50
80è A. Balderstone (C. Rural) a 0:55
82è J. Nicolau (Caja Rural) m. t.
Regularitat
1r A. Kron (Lotto) 30 punts
2n K. Groves (Alpecin) 25
Muntanya
1r M. Sobrero (Jayco) 6 punts
2n J. Romo (Astana) 6
3r A. Kron (Lotto) 3
4t J. Nicolau (Caja Rural) 3
Joves
1r A. Piccolo (EF) 4h27:23
Equips
1r EF Education - Easypost 12h47:35
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)