Més esport

La salut s’entrena, no la regalen

Cuidar-se és una decisió personal, però no estàs sol, els EFE hi ajuden

La salut és primordial per al benestar personal, però, per gaudir-ne, cal cuidar-se, i per ajudar a fer-ho bé i aconseguir un estat saludable, pas necessari per al benestar físic i emocional, els educadors físics esportius (EFE) estan al costat de la ciutadania.

Perquè l’objectiu dels EFE en l’àmbit de la salut és, mitjançant la pràctica d’exercici físic responsable i personalitzat, prevenir malalties, readaptar la condició física després de lesions i/o malalties, i, globalment, millorar la salut i la qualitat de vida de les persones.

Però cada persona és un cas i, per donar-hi la millor resposta, els EFE n’avaluen la condició física, l’assessoren i l’orienten amb rigor, dissenyen programes d’exercici físic adaptats i executen els plans d’activitat física i esport per a l’objectiu primordial: facilitar el millor estat de salut possible a cadascú.

I a més a més, com que la salut és una percepció global, els EFE també treballen i poden formar part d’equips multiprofessionals, en què col·laboren metges, infermeres, fisioterapeutes i nutricionistes, bàsicament. Si hi ha patologia, el punt inicial sempre ha de ser el metge, que té la potestat prescriptiva, o la infermera, i aquests derivaran la tasca convenient al professional corresponent, amb qui han de mantenir la relació comunicativa necessària sobre l’avenç i millora de la situació de la persona.

La carta de serveis que ofereixen els EFE en l’àmbit de la salut és molt àmplia, des de programes i tècniques d’entrenament específics, passant per programes de readaptació física i/o esportiva, fins a programes d’exercici físic per malalties i patologies cròniques prèviament diagnosticades per un metge.

Per exemple, si mitjançant un programa d’exercici físic es vol controlar l’obesitat, alentir la regressió neurològica, millorar l’estat psicoemocional, la forma física després d’un període llarg d’incapacitat, gaudir d’un estat òptim abans d’una operació o hospitalització, o si s’està embarassada o es necessita treballar el sòl pelvià... la persona interessada sempre pot adreçar-se a un educador físic esportiu.

On buscar professionals acreditats?

Però on cal buscar aquests professionals acreditats? El cercador La Salut S’Entrena és precisament una iniciativa del Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya (COPLEFC) i del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) com a resposta a la necessitat d’identificar aquells programes d’exercici físic per a la salut dissenyats i supervisats per EFE degudament col·legiats.

Es tracta d’una eina pensada per al col·lectiu de metges i altres professionals sanitaris, d’una banda, perquè els facilita una derivació segura i amb garanties dels pacients als quals es prescriu fer un programa d’exercici físic específic per prevenir, readaptar o entrenar el seu estat de salut...

Però també, d’una altra banda, és una eina adreçada a la ciutadania, que pot buscar-hi programes d’exercici físic per a la millora de salut a la seva zona geogràfica.

Aquesta confluència de professionals i de programes garanteix una bona base per facilitar que les persones cuidin la seva salut. Cuida la teva salut!

COPLEFC

lasalutsentrena.cat

www.coplefc.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)