Esquí

Meranges, dels esclops als esquís

La passió pel freestyle dels germans Verdaguer Forn de Meranges

Meranges: un poble de poc més de 100 habitants; el cap de municipi situat a més altitud sobre el nivell del mar a Catalunya (1.539 m); en altres temps famós pel seu aplec de la xicoia; conegut per haver fabricat els millors esclops; amb l'únic museu dedicat precisament a aquest calçat; massivament visitat pels seus estanys i excursions, etc.... també és el lloc de naixement de tres germans singulars amb una interessant història d'esforç i il·lusió al darrere.

En Lucas, l'Oliver i l'Anton Verdaguer Forn són 3 germans de 20, 19 i 16 anys respectivament, que des de ben petits ja practicaven l'esquí amb els seus pares a la Molina i a Masella, com tants altres nois i noies nascuts a la comarca.

Aviat van aflorar unes aptituds no tan habituals per a aquest esport i, atès que estaven escolaritzats a la Guingueta d'Ix (en francès Bourg-Madame), van començar a entrenar a l'estació d'esquí de Portè Pimorent on van tenir l'ocasió d'assistir als campionats de França i entrar en contacte amb la modalitat del freestyle.


Compartint podi als campionats d'Espanya 2022-2023 (Foto: RFEDI).

Els dos germans grans (l'Anton encara era massa petit) van quedar entusiasmats amb aquesta modalitat, passió que els va transmetre Silvan Palazot, entrenador olímpic, amb qui van estar entre 4 i 5 anys i de qui guarden gran record. Des de llavors van tenir clar que s'hi volien dedicar de ple i van començar a participar en totes les competicions a les quals el club francès els inscrivia (campionats de França sub 16) i en les quals en Lucas i l'Oliver o bé guanyaven o quedaven en les millors posicions en la seva modalitat fins que per imperatius de nacionalitat es van haver de buscar la vida.

Fets els 16 anys, van poder entrar a la RFEDI (Real Federación Española de Deportes de Invierno) la qual cosa els va permetre participar en els campionats d'Europa durant tres anys.

L'any 2020, en Lucas va patir una greu lesió en trencar-se els lligaments, però per una vegada, l'aparició del Covid va jugar una mica en favor seu, obligant el món a aturar-se i donant-li una mica de marge per recuperar-se físicament i psicològica.

Una vegada superat aquest greu contratemps, sense defallir ni una mica, va reprendre els entrenaments i tots tres germans s'apuntaven a tota mena de competicions per tal d'anar sumant punts. No sempre podien entrenar amb un entrenador al costat, per la qual cosa o bé ho feien sols o bé en "llogaven" un, com el campió del món Guilbaut Colas, per una o dues setmanes per tal d'incidir en les mancances que ells consideraven indispensables de superar.

L'Anton, el germà petit, a l'hora de triar modalitat no ho va dubtar ni un moment. També es decantaria pels bamps i seguiria la traça dels seus germans amb la mateixa passió i èxits en el món del freestyle.

Fins fa un parell d'anys, les coses no han estat fàcils per a ells com ho demostra el fet que per assistir als campionats celebrats a Suècia, l'any 2022, on havien de participar en Lucas i l'Oliver, una vegada arribats en avió a la ciutat més propera a l'estació d'esquí on tenien lloc les curses, com que no disposaven d'equip ni de cotxe per arribar-hi, cada dia havien de fer l'hora de trajecte en auto-stop, amb la dosi de nervis que comportava no saber si cada dia arribarien a temps per prendre part a les proves. No va ser aquesta l'única vegada.

Però l'esforç i la constància solen tenir premi atès que, actualment, els germans Verdaguer es troben entre els millors esquiadors freestyle d'Europa, han quedat campions d'Espanya, i han guanyat diverses copes d'Europa. Els hem preguntat pel seu somni i no han dubtat ni un moment: guanyar unes olimpíades tots tres al podi. No seria tan estrany perquè ja s'ha donat el cas: a la fotografia els veiem tots tres compartint podi als campionats d'Espanya 2022-2023: Oliver, primer, Lucas, segon, i Anton, tercer, una fita impensable en el món de l'esport. Tot just a les acaballes del 2023 els dos grans han fet les maletes per viatjar a Canadà i després als EUA a entrenar i a competir. L'Anton, el petit, ha marxat a Corea, a fer el mateix.

A banda d'entrenar també fan seguir els estudis: Comunicació i Audiovisuals. en Lucas; Administració i Gestió d'Empreses, l'Oliver (ambdós via on line) i batxillerat l'Anton, al centre d'Alt Rendiment de Font-romeu. Quan tenen vacances i retornen a la seva enyorada Cerdanya, els toca donar un cop de mà a l'hotel-restaurant de la família, Can Borrell de Meranges, on potser els podreu trobar prenent nota del menú, acompanyant els clients a l'habitació o ajudant a la cuina.

Els agradaria molt augmentar el nombre de seguidors del seu Instagram i us el deixem anotat per si el voleu seguir: @verdabros

La notícia completa a aquí
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)