Atletisme

ESPORTS

Mor Henry Rono, l’home que va batre 4 rècords mundials en només 81 dies

El 1978 va ser el gran any del kenyà, que no va ser olímpic per culpa dels boicots

Després de la mort del seu jove prodigi Kelvin Kiptum, l’atletisme kenyà ha perdut un altre dels seus grans referents, Henry Rono (1952, Kapsabet), que tenia 72 anys. L’antic atleta, un dels primers grans ídols que va tenir el país africà, ha mort en un hospital a Nairobi, on va ingressar-hi fa uns deus dies.

Rono va completar el 1978 en 81 dies una de les grans gestes de la història de l’atletisme en rebaixar quatre rècords mundials en quatre proves diferents. El 8 d’abril a Berkeley va fer el dels 5.000 m (13:08.4); el 13 de maig a Seattle el dels 3.000 m obstacles (8:05.4); l’11 de juny a Viena el dels 10.000 m (27:22.5), i el 28 de juny a Oslo, el dels 3.000 m llisos (7:32.1).

En aquella mateixa temporada va guanyar l’or en els 5.000m en els Jocs de la Commonwealth. De fet, va imposar-se en 30 de les 36 curses en què va córrer. Dos anys abans del seu salt a la fama es va quedar fora dels Jocs de Montreal perquè Kenya va ser un dels 26 països africans que van boicotejar la cita olímpica. El COI no havia condemnat la visita dels All Blacks de rugbi a Sud-àfrica en ple apartheid.

El 1980 Rono, que tenia 28 anys, també es va quedar sense Jocs. Kenya es va afegir a la llista de 65 països que van renunciar a competir a Moscou per la invasió soviètica a l’Afganistan.

Rono havia nascut a la Vall del Rift, el bressol de pràcticament totes les grans figures atlètiques del país. El mateix Kiptum era de la zona. L’atleta orfe de pare des dels 7 anys, va aconseguir una beca per estudiar i córrer als EUA, tot i que mai es va acabar adaptant al país. Va tenir problemes amb l’alcohol i de diners. Amb tot, el 1981 encara va trobar forces per batre el seu propi rècord dels 5.000 m (13:05.20) quan se’l veia desmillorat.

Un cop ja retirat de qualsevol activitat atlètica –també havia fet d’entrenador– va tornar al seu país, on ha estat vivint amb el seu germà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)