Atletisme

La marató aprova el primer test del nou circuit

Atletisme. El rècord d’Abraham reforça l’aposta per la sacsejada al traçat de la cursa barcelonina, que també rep valoracions positives de part dels populars

La 45a Zurich Marató de Barcelona va aprovar amb nota el primer test del nou circuit. El rècord de Tadesse Abraham, a les portes de trencar la barrera de les 2h05 (2h05:01), és una bona manera d’iniciar una nova etapa després de divuit anys amb un traçat molt estabilitzat amb sortida i arribada a l’avinguda Maria Cristina. Així es complien algunes de les màximes que es van remarcar al setembre, quan es va presentar en societat un nou circuit “més ràpid, més urbà i més cèntric”, sense abandonar l’essència de la prova. La sortida, al passeig de Gràcia, no té la majestuositat de l’anterior, amb les Torres Venecianes a banda i banda i les Fonts de Montjuïc a l’horitzó, però l’arribada sota l’Arc de Triomf és un dels punts que més han agradat. “Aquest matí he estat preguntant i navegant, i sembla que la resposta quant al circuit és positiva”, diu en una primera valoració Nacho Cáceres, olímpic en marató en els Jocs de Londres 2012 i un dels integrants del comitè d’experts que va apadrinar el nou traçat de la cursa barcelonina.

Ideal per als aficionats

Nacho Cáceres s’havia preparat per competir diumenge en la marató, però una inoportuna lesió d’última hora el va obligar a seguir la cursa sense dorsal i des de l’altra banda, des de la vorera dels aficionats. “El que sembla evident és que en aquest nou recorregut hi ha més caliu. Amb aquest disseny hi ha moltes més possibilitats per al públic i fa la sensació que sempre hi ha més gent animant al carrer. Com a espectador, m’ho vaig passar molt bé. Vaig poder veure la sortida i el pas pel quilòmetre 3, el 7, el 15, el 19, el 26, el 39 i el 40. Tot això, caminant i sense necessitat d’agafar el metro”, explica Cáceres. Des del punt de vista dels corredors, les primeres impressions també són positives. “És un circuit ràpid i es fa més divertit, pel fet que hi ha alguns trams que es fan a l’inrevés de com es feien abans. És a dir, ara es baixa pel Paral·lel i el tram del Front Marítim es fa en direcció a Girona”, detalla l’exmaratonià internacional.

El suís Tadesse Abraham, que a més d’establir un nou rècord del seu país va millorar la plusmarca europea per a majors de 40 anys (2h05:01), va demostrar que en aquest nou traçat també es poden fer bons registres. “He pogut aconseguir el rècord del circuit i m’agradaria tornar a aquesta prova per a intentar entrar a meta en 2 hores i 4 minuts”, explica el corredor d’origen eritreu, que tot i els seus 41 anys encara es mostra ambiciós amb vista a futurs reptes. El vallesà Artur Bossy, campió català de la distància (2h19:11) i que al pas de la mitja (1h02:41) va obtenir la mínima europea, també va elogiar el nou circuit: “Penso que és molt bo. És molt còmode, amb poques corbes i rectes molt llargues que afavoreix la possibilitat de fer grans marques. A més, ens ha fet un bon dia per córrer i el vent no ens ha perjudicat com el dia de la mitja marató.” En tot cas, Nacho Cáceres va trobar a faltar més corredors de nivell mitjà, el que podríem considerar com a semielit. “Penso que hi ha un forat gran entre els fondistes d’elit i els que acaben entre les 2h30 i les 3 hores”, assenyala.

Crítiques

L’endemà de la marató no tot són valoracions positives. David Jiménez, un altre dels integrants del comitè d’experts que ha impulsat el nou circuit, es feia ressò dels problemes dels avituallaments, un fet que ja va portar cua en la mitja marató. “Hi haurà temps de parlar del circuit i de l’ambient, però una marató que s’omple la boca i que està pensada per als corredors populars no es pot permetre fallar en els avituallaments, i no per culpa dels voluntaris (excel·lents) sinó per la falta de previsió amb l’aigua”, criticava a través del blogmaldito.com, un dels blocs de referència en l’atletisme popular.

Els organitzadors tindran temps per analitzar què ha funcionat bé en aquesta 45a edició, amb l’etiqueta Gold Lavel de World Athletics, i què cal millorar amb vista a futures edicions. El reclam del nou circuit va funcionar pel que fa a l’increment de les inscripcions, uns 20.000 corredors amb un 57% d’estrangers, i és d’esperar que es mantingui el creixement amb vista a l’any vinent. Així ho expressava el mateix regidor d’Esports de Barcelona, David Escudé, el dia de la presentació: “No m’esperava que hi hagués una traducció tan ràpida entre el canvi de circuit i un increment tan bèstia d’inscrits respecte a edicions anteriors. Anem pel bon camí, però l’any que ve [el 2025] marcarà si aquest és o no el millor circuit que ha tingut la marató.”

LES REACCIONS

És molt còmode, amb poques corbes i rectes molt llargues que afavoreixen fer grans marques
Artur Bossy
campió català de marató
El nou circuit dona més joc als aficionats, i per als corredors és més ràpid i es fa més divertit
Nacho Cáceres
mARATONIÀ OLÍMPIC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)