Natació

Aigües revoltes

Natació sincronitzada. El president de la FEN no dóna la cara en l'afer Tarrés i la líder de l'equip, Fuentes, admet que “és un moment complicat”, però que no parlarà fins que torni

Fa quinze anys ningú hauria sospitat que el comiat de l'entrenadora estatal de natació sincronitzada aixecaria tanta polseguera. L'adéu d'Anna Tarrés s'ha convertit en un autèntic serial per la categoria i el currículum del personatge, la sobtada decisió de la Federació espanyola de Natació (FEN) –que no ha deixat ningú indiferent– i pel silenci del president Fernando Carpena, que ha contribuït a enrarir una mica més l'ambient.

La FEN es va limitar a un comunicat breu en el qual confirmava que no renovaria la catalana per “raons estrictament professionals i de política esportiva”. Uns arguments que el president no s'ha atrevit a defensar públicament, ja que ahir va declinar atendre els mitjans. Però que trontollen tenint en compte l'excel·lent rendiment de l'equip de Tarrés. “No és un secret que la seva relació no era la millor”, va explicar el president de la Federació Catalana de Natació, Enric Bertran, a Catalunya Ràdio. La mateixa Tarrés havia manifestat: “El meu únic pecat va ser demanar més recursos quan em vaig reunir amb Carpena el 2008 per renovar. Sóc molt lluitadora i vam tenir unes negociacions molt dures. També vaig intentar que m'equiparessin el sou al del meu homòleg de la natació, era una qüestió de justícia. No tenia una relació idíl·lica amb el president.”

El paper de Mengual

Hi ha qui ha volgut veure l'ombra de Gemma Mengual en la no-renovació de Tarrés. L'entrenadora, però, no abona la teoria i simplement va revelar que no havia rebut cap trucada de la millor especialista de la natació sincronitzada de la història després de la notícia. “Encara no m'ha trucat la Gemma Mengual”, va reconèixer ahir. És complicat que Mengual, que es va retirar de la competició perquè no podia conciliar la vida personal després de ser mare amb la professional, pugui agafar les regnes de la selecció espanyola per l'exigència que comporta. En tot cas, no sembla descabellat que tingui cadira a la federació. L'exnedadora tampoc es va voler pronunciar públicament ni per valorar la destitució de Tarrés, segons va informar Catalunya Ràdio.

“Moment difícil”

Els propers dies, es resoldran molts dels dubtes quan la federació espanyola anunci el relleu de Tarrés. Serà una bona oportunitat per veure si Carpena dóna la cara o bé deixa la papereta a alguns dels seus directius. El nou equip tècnic haurà de començar a preparar contra rellotge el mundial de Barcelona de l'estiu que ve. Però no podrà disposar de les nedadores fins a l'octubre, quan tornin de les vacances que es van guanyar a Londres. Aleshores serà el moment d'atendre els periodistes. “Parlaré quan torni. Lamento el silenci, però ara no puc parlar. És un moment complicat, gràcies per la comprensió”, va dir Fuentes. Qui sí que es va pronunciar va ser Margalida Crespí, una altra de les actuals components de l'equip de sincronitzada: “L'Anna em va trucar personalment per dir-me que l'havien destituït. Li vaig dir que em sabia greu, que gràcies per tot, només tinc bones paraules per a ella, no sé què ha passat.”

Tarrés va rebre mostres de suport des de l'àmbit polític nacional. La tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos, que va recordar que el consistori la reconeixerà amb la medalla d'or al mèrit esportiu de la ciutat, i el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, van lamentar la decisió.

Encara que detractores conegudes de l'entrenadora, com Paola Tirados i Cristina Violán (nedadores que va estar a les seves ordres i que no van tenir un bon final), es van mostrar contentes amb la decisió. “No puc dir res bo d'aquesta persona.”

Rebutjo les formes emprades per la federació espanyola a l'hora de dir-li la decisió
Ivan Tibau
SECRETARI GENERAL DE L'ESPORT
La Gemma Mengual encara no m'ha trucat. No crec que tingui res a veure amb tot això
Anna Tarrés
ENTRENADORA DE SINCRONITZADA
Parlaré quan torni. Lamento el silenci, però ara no puc dir res. És un moment complicat
Andrea Fuentes
NEDADORA DE SINCRONITZADA
No és un secret que la relació entre Tarrés i el president de la federació no era gens bona
Enric Bertran
PRESIDENT DE LA FC NATACIÓ
La decisió és inesperada i injustificada. Deixa un palmarès inigualable
Maite Fandos
TINENT ALCALDE BARCELONA
No puc dir res bo d'aquesta persona, es treballava sense condicions humanes
Paola Tirados
EXNEDADORA DE SINCRONITZADA

La catalana, en desacord

El president de la Federació Catalana de Natació, Enric Bertran, es va mostrar en desacord amb la decisió dels seus homòlegs espanyols. “No podem ser partícips de la manera com s'ha acomiadat Anna Tarrés ni del moment, l'any del mundial de Barcelona 2013.”

Bertran no va entrar a discutir la decisió des d'un punt de vista tècnic. “Entenem que la FEN pot prendre les decisions que pertoquin sobre la renovació o no dels directors tècnics, però en aquest cas no podem compartir la manera com s'ha fet”, va explicar el president. Finalment, va afegir: “Ens hauria agradat que en aquest cas se'ns hagués consultat.”

D'altra banda, la federació catalana va agrair i felicitar Tarrés pels èxits i pel seu innegable historial esportiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)