Esport i política

No prenen partit

25-N. A diferència d'altres àmbits públics, els esportistes renuncien a manifestar el seu suport cap a les formacions que concorren a les eleccions

Actors, músics, escriptors, científics, professors universitaris, periodistes... Són molts els personatges públics que durant una contesa electoral no tenen cap problema a manifestar-se i a mostrar el seu suport cap a una determinada opció política. En l'esport, però, la significació política és un tema molt més espinós, gairebé tabú. Els esportistes que donen suport als partits polítics es poden comptar amb els dits d'una mà.

Un dels que no han dubtat mai a fer-ho, i que sempre ha parlat clar, és el futbolista Oleguer Presas. Quan jugava amb el Barça ja va deixar clares les seves idees independentistes, rebatudes des dels mitjans de comunicació de Madrid amb insults i menyspreus. Fins i tot un col·lega, el jugador Salva Ballesta, que llavors jugava al Llevant, va dir que tenia més respecte a una “caca de gos” que a Oleguer Presas, després que el sabadellenc escrivís un article al diari Berria en què denunciava la manera de procedir de l'Estat espanyol en el cas del pres d'ETA Iñaki de Juana Chaos. És clar que una reacció com la de Ballesta no ha de sorprendre gaire, atès l'ideari d'ultradeta, per no dir directament feixista, del personatge. Oleguer, actualment sense equip, s'ha tornat a pronunciar en les eleccions catalanes de demà, aquest cop acceptant directament un lloc en les llistes de la candidatura de la CUP (tancarà la llista per Barcelona).

Un altre esportista que també figura en les llistes d'un partit, en aquest cas les del Partit Popular, és Jesús Ángel García Bragado. L'atleta madrileny, resident a Catalunya des de fa dues dècades, figura en el lloc número 37 de la llista per Barcelona. També és regidor a Sant Adrià de Besòs, on va encapçalar les llistes del PP en les últimes eleccions municipals. Anteriorment havia estat regidor pel mateix partit a la ciutat de Lleida.

Convergència i Unió disposa en aquestes eleccions del suport de la nedadora olímpica Erika Villaécija, que va participar en un míting de CiU a principi de mes, on va defensar “el valor de l'esforç que el president Mas i el seu equip sempre reivindiquen i practiquen, i que tots hem de practicar”.

També ha donat el seu suport a un partit l'atleta de muntanya Kilian Jornet, que s'ha situat al costat d'ICV-EUiA, la força que amb més ímpetu defensa l'entorn natural pel qual el cerdà desenvolupa el seu esport.

LES EXCEPCIONS

Villaécija (CiU), Oleguer (CUP), Jornet (ICV) i García Bragado (PP) sí que s'han significat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)