Ciclisme

No tothom esprinta per vèncer

En el moment que es va confirmar que els dos afortunats que van consolidar l'escapada de la jornada –Olivier Kaisen (Lotto) i Tristan Valentin (Cofidis)– no es disputarien el triomf final a Lleida, els nervis van aparèixer en el pilot. Els equips no han desplaçat esprintadors de pes a la Volta i, sense un candidat clar, les apostes quedaven ben obertes. I per tant, més d'un conjunt podia intentar col·locar el seu corredor més ràpid per emportar-se un triomf parcial a Catalunya i, de retruc, esgarrapar uns punts que sempre són benvinguts de cara a la classificació del World Tour o satisfer els patrocinadors amb uns instants de quota de pantalla. Ahir, l'escollit va ser François Parisien (Argos), que va batre un dels ràpids de la cursa, Samuel Dumoulin (Ag2r), i va celebrar el triomf més important de la seva vida professional.

Però no tots els corredors que intentaven col·locar-se amb el grup capdavanter pensaven en la victòria. Els ciclistes que treballen per a la general eren conscients que si quedaven tallats amb el grup del guanyador podien perdre uns segons importants tenint en compte la poca diferència entre ells. Això fa que corredors com ara el català Joaquim Rodríguez (Katuixa), el colombià Nairo Quintana (Movistar) i el líder de la general, Daniel Martin (Garmin), que habitualment no intentarien col·locar-se en les primeres posicions d'un esprint massiu, ahir s'haguessin de barrejar amb les bales del pilot. Tot per no cedir terreny ara que la ronda catalana ha deixat enrere l'Alt Pirineu i mira cap al sud enfilant el tram final.

Encara que normalment els favorits aconsegueixen entrar plegats i no es produeixen diferències, ahir no va ser així. Martin, en estat de gràcia, va poder avançar els rivals i va obtenir 3 segons de diferència respecte del Purito, 7 de Scarponi i 9 respecte de Quintana i Wiggins. Aquest no va ser l'únic botí que es va emportar l'irlandès del Garmin en l'etapa que va unir Rialp amb Lleida (156 km), en un dia de primavera exultant, amb un pilot cansat a causa de les pugnes pirinenques. Martin també va esgarrapar un segon en un dels esprints bonificats de la jornada en el qual va sorprendre l'Sky, que havia tensat el ritme per acostar Wiggins a la tercera posició de la general, a mans de Quintana.

D'aquesta manera, el ciclista establert a Girona va poder augmentar la seva diferència al capdavant de la general. I afronta les dues últimes etapes amb 14 segons respecte de Purito, 42 de Quintana i 46 i 47 respecte de Wiggins i Scarponi. L'etapa d'avui transcorre entre Almacelles i Valls (178 km), i encara que només s'han de superar l'alt de prades, de primera categoria, i el de Lilla, de segona, qualsevol imprevist pot dinamitar un pilot nerviós. Joaquim Rodríguez pot posar a prova el líder perquè ara mateix la bonificació que pugui obtenir en un hipotètic triomf a Montjuïc li podria ser insuficient per imposar-se en la general.

L'etapa de demà [per avui] és difícil, ens tocarà controlar les escapades
Daniel Martin
corredor del garmin

LES REACCIONS

De manera matemàtica. Cristiano Salerno (Cannondale) es va assegurar el mallot de la muntanya, amb 109 punts i 58 respecte del colombià de Movistar Nairo Quintana, guanyador a Vallter 2000.
Jo confiava molt en les meves possibilitats, i l'equip també
François Parisien
corredor de l'argos
Em van incorporar de pressa i corrents perquè necessitaven els meus punts que havia guanyat en el calendari americà
Argos es va posar en contacte amb mi a través del Facebook perquè no tenien el meu mòbil i volien fitxar-me
Bon dia, Purito. “Si al pilot de la @VoltaCatalunya els fa el mateix mal les cames que a mi aquest matí, arribarem de nit a Lleida, avui! Uf, bon dia!”, és el missatge que va escriure Joaquim Rodríguez al matí al seu Twitter.
No pensàvem treure diferències, però el Koldo m'ha col·locat bé a l'esprint
Purito és molt explosiu, però jo també. Serà complicat, però espero defensar-me

CLASSIFICACIONS

5a ETAPA
1r François Parisien (Argos Shimano)
3h32:02 2n Samuel Dumoulin (Ag2R)
m.t. 3r Stéphane Poulhies (Cofidis)
m.t. 4t Daniele Ratto (Cannondale)
m.t. 5è Danilo Wyss (BMC)
m.t. 6è Andrew Fenn (Omega Pharma)
m.t. 7è Gianni Meersman (Omega Pharma)
m.t. 8è Maurits Lammertink (Vacansoleil)
m.t. 9è Daniel Martin (Garmin-Sharp)
m.t. 10è Thomas Damuseau (Argos)
m.t. 11è Julien Simon (Sojasun)
m.t. 12è Brett Lancaster (Orica Greenedge)
m.t. 13è Pim Ligthart (Vacansoleil)
m.t. 14è Francesco Gavazzi (Astana)
a 0:03 15è Jean Paiani (Sojasun)
m.t. 16è Michel Kreder (Garmin-Sharp)
m.t. 17è Joaquim Rodríguez (Katuixa)
m.t. 18è Manuel Cardoso (Caja Rural)
m.t. 19è Rudy Molard (Cofidis)
m.t. 20è Jesús Herrada (Movistar)
3
GENERAL
1r Daniel Martin (Garmin-Sharp)
22h20:39 2n Joaquim Rodríguez (Katiuixa)
a 0:14 3n Nairo Quintana (Movistar)
a 0:42 4t Bradley Wiggins (Sky)
a 0:46 5è Michele Scarponi (Lampre-Merida)
a 0:47 6è Robert Gesink (Blanco)
a 0:59 7è Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida)
a 1:10 8è Peter Stenina (Garmin-Sharp)
a 1:17 9è Thibaut Pinot (FdJ)
a 1:23 10è Jurgen van den Broeck (Garmin-Sharp)
a 1:25 11è Tom Danielson (Garmin-Sharp)
a 1:33 12è Jakob Fuglsang (Astana)
a 1:55 13è Simon Spilak (Katuixa)
a 1:59 14è Steve Morabito (BMC)
a 2:01 15è Mikel Nieve (Euskaltel)
a 2:29 16è Egor Silin (Astana)
a 2:39 17è Dani Navarro (Cofidis)
a 2:42 18è Igor Anton (Euskaltel)
a 2:44 19è Tiago Machado (Radio Shack)
a 2:48 20è Matthew Busche (Radio Shack
a 2:52 49è Albert Losada (Katuixa)
a 14:13
MUNTANYA
1r Cristiano Salerno (Cannondale)
109 2n Nairo Quintana (Movistar)
51 3r Joaquim Rodríguez (Katuixa
45
EQUIPS
1r Garmin
67h04:42 2n Katiuixa
a 2:28 3r Radio Shack
a 7:01 4t Euskaltel
a 8:55 5è Cofidis
a 10:03
ESPRINTS
1r Christian Meier (Orica Greenedge)
12 2n Lucas Haedo (Cannondale)
5 3r Nicolas Roche (Saxo Bank)
6
ESPRINTS TOUR
1r Christian Meier (Orica Greenedge)
7 2n Carlos Verona (Omega-Quick Step)
4 3r Tristan Valentin (Cofidis)
3
Avall, que fa baixada. En la primera hora de recorregut, els 156 ciclistes que van prendre la sortida van recórrer 50 quilòmetres. No ho va fer el francès Kenny Elissonde (FDJ), que ocupava el lloc 132 a la general. I a aquesta velocitat va costar molt que els intents d'escapada es consolidessin. Cédric Pineau (FDJ) es va imposar en l'esprint intermedi de Tremp al quilòmetre 43. I no va ser fins al 52 que Olivier Kaisen (Lotto Belisol) i Tristan Valentin (FDJ) es van escapar. També es va retirar Mathew Lloyd (Lampre Merida), abans d'arribar a l'única dificultat orogràfica de la jornada, el port d'Ager. L'esprint dels 100 anys del Tour, a Balaguer, va ser per al francès Valentin, i l'Omega-Pharma va ser l'equip que va liderar el pilot per neutralitzar els escapats, que van arribar a tenir quatre minuts d'avantatge i van ser neutralitzats a 15 km de la meta. A la segona hora la velocitat mitjana va ser de 42,3 km/h i a la tercera, de 42,7.
60 per hora. L'entrada a Lleida va ser rapidíssima. Sense cap esprintador pur, Vacansoleil, BMC, Blanco, Orica, Argos i Cannondale van estirar el grup de manera progressiva.
Un tall que pot sortir car. El líder de la classificació general, Daniel Martin (Garmin-Sharp), va estar molt atent, conscient que en l'arribada a Montjuïc un segon pot ser un tresor. I per això l'irlandès de Girona va esgarrapar un segon en l'esprint intermedi d'Alfarràs després de ser el tercer, darrere els dos escapats. I no li va sortir malament, la jornada. I és que un tall en l'esprint final va provocar que entre Pim Ligthar (Vacansoleil) i Francesco Gavazzi (Astana) s'establissin 3 segons de diferència. Martin va procurar estar en les posicions capdavanteres i va ser novè. Joaquim Rodríguez també va voler estar entre els primers per evitar ensurts, però va ser dissetè i va perdre 3 segons més respecte de Martin.

El líder

Daniel Martin

Irlanda, 20/08/1986

TRAJECTÒRIA

Garmin (2008-2013)

PALMARÈS

2008 Ruta del Sol

1r general

2008 Campionat d'Irlanda

1r general

2009 Volta a Catalunya

2n general

2010 Tour de Polònia

1r general

2010 Tre Valli Varesine

1r general

2010 Japan Cup

1r general

2011 Giro de la Toscana

13r general

2011 Vuelta a Espanya

1r etapa 9

2012 Volta a Catalunya

1r etapa 4

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)