Esport i política

Relleu a la UFEC

Política esportiva. David Moner deixarà la setmana vinent la presidència de l'entitat després de 17 anys i el favorit per agafar-li el relleu és Gerard Esteva

El president de la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC), David Moner, s'acomiadarà oficialment del càrrec el dimarts 17 de juny en un acte que reunirà els representants de les federacions, de les institucions del país i dels esportistes. Tot i que no s'ha fet oficial, en el mateix acte Moner passarà el relleu previsiblement al vicepresident de la UFEC Gerard Esteva, actual president de la Federació Catalana de Vela, que ocuparà el càrrec fins que es convoquin les pròximes eleccions, previstes per al 2017. Moner (1933, Barcelona) va ser ratificat per sis anys per les federacions el 15 de juny del 2011. Amb tot, ha preferit no completar el mandat i fer un relleu ordenat del càrrec, un fet que permeten els estatuts de l'entitat.

El paper de Moner en el desenvolupament de la UFEC –una de les agrupacions de federacions més fortes del continent– ha estat determinant perquè l'entitat s'hagi enfortit com un dels portaveus més influents de l'esport a Catalunya polemitzant amb el govern català i l'espanyol, amb el qual s'ha enfrontat en aquests últims anys per les retallades, per la creació de la llicència única o per l'IVA en l'esport. L'entitat tampoc no ha dubtat a participar en les grans manifestacions a favor del dret a decidir, o a defensar l'oficialitat de les seleccions catalanes. Ara mateix és una de les organitzacions de la societat civil que formen part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Moner també va participar en el procés de reconeixement internacional de la federació de patinatge, que les pressions del govern espanyol finalment van fer avortar.

Quan Moner va ser escollit el 1996 president de la UFEC, el pressupost de l'entitat era de 120.000 euros i en uns 15 anys el va multiplicar fins als 25 milions. La gestió d'instal·lacions pròpies i el servei de corredoria d'assegurances també formen part del llegat de Moner, que des del 2007 també ocupa el càrrec simbòlic de president del Comitè Olímpic de Catalunya, una entitat que encara batalla legalment en els tribunals amb el Comitè Olímpic Espanyol.

La UFEC va ser fundada el 1933 per l'insigne lingüista Pompeu Fabra. Amb la Guerra Civil va acabar la seva activitat. El 1985 la Generalitat la va recuperar per decret i des de llavors ha tingut quatre presidents: Joan Llera (1985-1987), Guillem Rosa (1987-1988), Enric Piquet (1988-1996) i David Moner (1996-2014).

Abans d'accedir a la presidència de la UFEC Moner, que té un bufet d'advocats a Barcelona, va ser president de la Federació Catalana de Natació (1977-1995). Durant la seva trajectòria ha rebut nombroses distincions, la més recent la medalla d'or al mèrit esportiu de l'Ajuntament de Barcelona. Entre altres, també ha rebut la creu de Sant Jordi, els anells d'or del Comitè Olímpic Internacional i la medalla d'or de la Federació Catalana de Rem.

COMPROMESOS

La UFEC és una de lentitat que 'forma part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir

CREIXEMENT

Moner va agafar l'entitat el 1996 i n'ha multiplicat els recursos i el pressupost

Un successor de perfil sobiranista

David Moner va donar la primera pista sobre el seu més que probable successor en el càrrec, Gerard Esteva, el maig del 2013, quan el va ascendir a vicepresident de l'entitat, juntament amb el president de la Federació Catalana de Natació, Enric Bertran, que era l'altre favorit de Moner per al càrrec. Esteva és president de la federació de vela des del 2009. També és membre de la junta directiva i del comitè executiu de la federació espanyola, així com membre de la comissió delegada i de l'assemblea de l'entitat. En l'àmbit internacional va ser el president de l'associació de patí de vela (2004-2009). Durant aquests cinc anys l'associació va veure multiplicat per cinc el nombre d'associats. Com a regatista encara està en actiu i va ser campió de Catalunya de patí de vela i guanyador d'una copa d'Espanya de segona categoria. En els últims mesos ha participat en algunes de les trobades de Moner amb el secretari d'estat per l'Esport, Miguel Cardenal, per mirar de fer enrere el decret de la llicència única, amb el qual s'ha mostrat molt crític.

Esteva, llicenciat en dret, és un dels presidents de federacions que més clarament es defineixen com a sobiranistes. A banda d'Esteve i Bertran, el tercer vicepresident de la UFEC és Ramon Basiana (patinatge). El tresorer és Joan Ricart (bitlles), com a vocals de la junta hi figuren Xavier March, Jesús Andreu, Andreu Subies, Jordi Merino, Carles Muñoz, Joan Fa, Narcís Carrió, Joan Villuendas, Josep Bochaca i Pere Guardiola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)