Més esport

Curses de muntanya

L'Everest, l'últim cim de la vida

Kilian Jornet marxa aquesta setmana al Nepal per establir la marca de velocitat a la muntanya més alta del món

Mont Blanc, Cerví, Denali, Aconcagua... i Everest. La muntanya més alta del món és el cim que falta a Kilian Jornet per completar el projecte Summits of my Life (els cims de la meva vida), que va iniciar el 2012 amb l'objectiu d'anar més enllà de les competicions que ja dominava tant en la temporada d'hivern com en la d'estiu i que consistia a establir el rècord d'ascens i descens de les muntanyes més importants del món i transmetre valors com ara la simplicitat i l'ecologisme.

El més difícil

“L'Everest serà probablement un dels ascensos més exigents que he afrontat mai. Tot plegat serà un gran aprenentatge, des de veure com reaccionarà el meu cos en alçada, així com per aplicar aquesta manera d'encarar-nos a la muntanya amb l'estil que fem servir als Alps. Fa molts mesos que em preparo per a aquest repte i estic impacient per començar. El projecte Summits of My Life sempre m'ha portat a anar més enllà, i crec que aquesta vegada no serà diferent”, va dir Kilian, que afronta aquest repte d'una manera purista i minimalista i, també com en els anteriors reptes, d'una sola tirada. En aquest cas el punt de partida, el lloc habitat més proper al cim, serà el monestir de Rongbuk (Tibet). Hi ha 30 quilòmetres fins al camp base avançat de la cara nord –Zombie Camp- (a 6.500 m d'alçada). En funció de quines fossin les condicions, l'equip escolliria una ruta entre el corredor Norton o Horbein fins als 8.848 metres. “És una nova manera d'aclimatar-se. Abans de marxar cap a l'Himàlaia ja hem passat força dies en alçada. D'aquesta manera, quan arribem al camp base de l'Everest no hem de passar tants dies per poder encarar el repte”, explicava Jordi Tosas, part fonamental de l'equip respecte de l'aclimatació prèvia. “Ens permet estar més forts el dia d'encarar l'ascens. Si passes molts dies a la muntanya aclimatant-te, et vas debilitant. Amb aquest tipus d'aclimatació ens assegurem encarar el repte amb més energia i més probabilitats d'èxit”, argumentava Kilian. “Haurem de veure com reacciona el nostre cos en alçada. Aquesta expedició serà sobretot d'aprenentatge; sabem que ens espera un llarg camí. La preparació serà la clau, però també necessitarem paciència per descobrir aquestes grans muntanyes”, hi afegia.

“La muntanya mana”

L'expedició, que formen Kilian Jornet, Jordi Tosas i els càmeres i guies de muntanya Sébastien Montaz-Rosset i Vivian Bruchez, té previst marxar diumenge i estarà vuit setmanes esperant el millor moment per intentar-ho; això sí, amb la filosofia minimalista. “Poder-me moure amb més rapidesa. Anant amb material lleuger podem avançar més ràpidament, tot i que sabem que també comporta un risc més gran. En som conscients, però és la manera com ens agrada anar a la muntanya”, va dir el cerdà, conscient de la possibilitat que el repte no es pugui completar. “Depèn de molts factors. D'una banda externs, com ara la meteorologia o les condicions de la muntanya, però també de nosaltres mateixos, que estiguem suficientment preparats, etc. En qualsevol cas, si no ho aconseguim, per mi no és un fracàs. Al contrari, és un aprenentatge. Sé que passi el que passi tornarem de l'Everest havent après alguna cosa. La muntanya és la que mana i nosaltres hem de ser humils davant d'ella. Sempre hi serà, esperant-nos per a una propera ocasió.” “El dia de l'atac del cim creiem que no hi haurà ningú més a l'Everest. És una època en què no hi ha ningú, les cordes fixes a causa del monsó estaran tapades per la neu, i l'Everest només concedeix un ball”, hi afegia Tosas.

Terratrèmol
Jornet va visitar el Nepal poc després del terratrèmol que va afectar la zona l'abril del 2015, en una experiència que va quedar reflectida en la pel·lícula ‘Langtang' –estrenada l'any passat abans de Nadal–. El projecte Summits of my Life, amb la col·laboració de SOS Himalaya, va iniciar un repte solidari amb la reconstrucció de 116 cases al Nepal.
2
curses
en la temporada d'estiu ha corregut Kilian aquest 2016, la Zegama-Aizkorri i la Hardrock 100. En la basca va assolir el seu vuitè triomf, i en la nord-americana, que va guanyar per tercer any seguit, va compartir el triomf amb el corredor local Jason Schlarb.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)