Més esport

Un bon grapat d'èxits

Jocs Olímpics. Dels 98 esportistes catalans que han competit a Rio, 14 tornen amb medalla i 53 més, amb diploma. Gairebé la meitat de les medalles del COE tenen participació catalana

La representació catalana que va ser present en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro va ser important i els èxits que han aconseguit i les medalles i els diplomes olímpics amb què han tornat també ho han estat. Els 98 esportistes catalans que van anar al Brasil –95 amb el Comitè Olímpic Espanyol, dos amb el Comitè Olímpic del Brasil i un altre amb el Comitè Olímpic de Croàcia– van tenir un bon grapat d'èxits en diferents esports. Com sempre el més destacat van ser les medalles, tot i que molts dels que no van tenir guardons també van aconseguir èxits personals. En total els catalans van guanyar nou medalles: tres d'or, dues de plata i quatre de bronze.

Mireia Belmonte va tornar de Rio amb dues medalles –una d'or i una de bronze– i un diploma olímpic en la natació, mentre que Saül Craviotto també va pujar dos cops al podi a recollir dues medalles, l'or i el bronze en el piragüisme. Dotze esportistes catalans més també van guanyar medalla, tot i que només va ser una. El tennista Marc López va ser el tercer campió olímpic català a Rio. Cinc jugadores catalanes van ajudar l'equip d'Espanya femení de bàsquet a pujar al segon graó del podi i penjar-se la plata. Van ser Laia Palau, Sílvia Domínguez, Anna Cruz, Marta Xargay i Lucila Pascua. També va aconseguir una medalla de plata Xavi Garcia però ell ho va fer formant part de la selecció de Croàcia de waterpolo. Joel González en taekwondo i quatre jugadors de la selecció espanyola de bàsquet –Pau Gasol, Juan Carlos Navarro, Ricky Rubio i Rudy Fernández– van tornar amb un bronze.

Pel que fa als diplomes olímpics, que s'atorguen del quart al vuitè classificat, van ser 53 els esportistes catalans –sense comptar Belmonte– que els van aconseguir. La resta de 31 catalans no van estar entre els vuit millors de les seves especialitats. En total, bastant més de la meitat dels catalans, un 68,3%, que van anar als Jocs de Rio han tornat amb una medalla o un diploma.

Vuit de les disset

Els èxits dels esportistes catalans han contribuït en una gran mesura als bons resultats que ha aconseguit Espanya a Rio de Janeiro, i de les disset medalles que han guanyat els representants del Comitè Olímpic Espanyol, hi ha hagut participació catalana en vuit, que és el 47%. Espanya ha guanyat set medalles d'or, quatre de plata i sis de bronze, i els catalans han participat en aquest èxit en tres de les medalles d'or, en una de les de plata i en quatre de les de bronze. La delegació espanyola que va portar el COE al Brasil la van formar 306 esportistes i 95 venien de Catalunya, que és el 31% de tots els convocats. Menys de la tercera part dels esportistes van ajudar a guanyar gairebé la meitat de les medalles d'Espanya.

En els Jocs de Londres del 2012 els catalans van ajudar Espanya a aconseguir més de la meitat de les medalles, nou de disset –el 53,9%–, que també van guanyar llavors els esportistes del COE; mentre que a Pequín van ser nou de divuit, la meitat.

AL PODI

9
medalles
han aconseguit els esportistes catalans: tres d'or, dues de plata i quatre de bronze

MÉS DE LA MEITAT

68%
dels catalans
que van anar a Rio de Janeiro han tornat amb una medalla o diploma olímpic
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)