Motociclisme

‘El Tro’, insaciable

Marc Márquez guanya el GP del Japó quinze dies després de coronar-se campió i ja acumula deu victòries enguany

El triomf del pilot cerverí fa que Honda esdevingui campiona de constructors en el circuit de casa

Dissabte, després d’obtenir la posició preferent, no recordava que Motegi era l’únic circuit on encara no havia encapçalat una graella en Moto GP. Ahir, Marc Márquez va oblidar que ja s’havia coronat campió quinze dies enrere, a Tailàndia, i va liderar el GP del Japó de punta a punta, com si el premi gros encara estigués en joc. El pilot cerverí va aconseguir la desena victòria del curs en setze proves, la vuitena en solitari. De retruc, va fer possible que Honda celebrés el títol de constructors en el seu circuit de casa. Per arrodonir un any per emmarcar, només faltaria que HRC guanyés també el campionat d’equips, per bé que sense la contribució de Jorge Lorenzo serà difícil que Márquez tot sol pugui eixugar els disset punts d’avantatge de Ducati en les tres curses que falten. En les cinc últimes, el company del cerverí només ha afegit quatre puntets als 120 del Tro, mentre que Andrea Dovizioso i Danilo Petrucci n’han sumat 92 (59 i 33).

Debutant de l’any

Un cop més, el rival més feixuc del campió va ser Fabio Quartararo. El pilot francès fins i tot va tenir la gosadia d’avançar el català durant la primera volta, però el 93 s’hi va tornar abans de tancar el primer gir i ja no va mirar enrere. Amb el pneumàtic tou al darrere en comptes del mitjà de Márquez, el de Yamaha es va escapolir dels perseguidors en les primeres voltes, i en la quarta va reduir l’avantatge del líder a menys d’un segon. En la següent, però, el 93 va fer la millor volta de la cursa (1:45.766) per posar les coses a lloc, i va continuar a un ritme d’1:46 baixos fins a tenir un marge de 2.6 segons en la volta 15 (de 24). Tenir el títol a la butxaca no va apaivagar gens ni mica la seva combativitat, fins al punt que el 93 va quedar a l’estacada durant la volta d’honor, sense gasolina. Així de prim havia filat.

Per tercera vegada en les últimes quatre curses, doncs, Quartararo va ser segon rere el cerverí i, així, va aconseguir també el títol de millor debutant, un reconeixement que va fer somriure Márquez en el parc tancat: “De rookie ja en tens poc!” Curiosament, en les dues curses que Márquez no ha guanyat en solitari va batre el francès en l’última volta.

El tercer esglaó del podi va ser per a Dovi, que va parar els peus a Maverick Viñales (Yamaha) en l’últim terç de la cursa i fins i tot va encalçar Quartararo en les últimes voltes. L’empordanès ha empatat amb Àlex Rins (Suzuki), setè, en la general. Els catalans es jugaran el tercer lloc del campionat en les últimes tres curses, amb permís de Petrucci i el mateix Quartararo, mentre que Márquez posarà la mirada en el repte d’igualar el rècord de tretze victòries en un any que ell mateix va establir el 2014.

PROTAGONISTES

He tibat de bon començament: l’estratègia era mirar d’obrir forat, tot i que he arribat una mica just de gasolina
Marc Márquez

LA DADA

He trobat un bon ritme en les últimes voltes, mirant de lluitar pel podi amb Dovi, però no l’he pogut avançar
Maverick Viñales
54
victòries
del 93 en 124 curses de Moto GP (43%), les mateixes que Doohan, i 80 de 202 curses (40%) en totes les categories.

Punts valuosos d’Àlex Márquez

Àlex Márquez tindrà la primera bola de partit per ser campió de Moto 2 aquest cap de setmana, en el GP d’Austràlia, per bé que no depèn d’ell mateix. El cerverí, sisè a Motegi, hauria de sumar 14 punts més que Lüthi, segon ahir; vuit més que Fernández, vuitè, i dos més que Navarro, cinquè. Luca Marini va aconseguir en el GP del Japó la segona victòria seguida, mentre que el petit dels Márquez va assegurar haver “salvat els mobles” en un dia “complicat”, en què va tenir un parell d’ensurts.

En Moto 3, Albert Arenas va entrar segon, intercalat entre Dalla Porta i Vietti. El gironí va fer el segon podi seguit, mentre que Dalla Porta serà campió a Austràlia si suma quatre punts més que Aron Canet, que va caure.