Més motor

El Pla Estratègic del Circuit invertirà 30 milions per fer-lo més sostenible i perquè sigui motor industrial

El conseller d’Empresa i Treball i president del Circuit de Barcelona-Catalunya, Roger Torrent i Ramió, acompanyat del seu director, Josep Lluís Santamaría i Romero, ha presentat el Pla Estratègic del Circuit, que suposarà una inversió de 30 milions fins al 2024 i que té per objectiu fer-lo més sostenible ambientalment i econòmicament, amb una clara aposta per la innovació, la digitalització, i perquè esdevingui una infraestructura clau per a la indústria del país, ara que ja ha complert els 31 anys. L’acte de presentació s’ha escenificat a la recta del Circuit, amb la intervenció inicial de Santamaría, que ha reivindicat un Circuit “obert a les persones”. De fet, més d’un milió de persones passen cada any per la instal·lació.

En la presentació, Torrent, per la seva banda, ha explicat que el Circuit “continuarà sent un referent mundial en l’àmbit de la competició, ho hem garantit amb la renovació dels contractes amb els mundials de Formula 1 i MotoGP fins al 2026”. “Però alhora volem que sigui també una infraestructura tractora per a projectes vinculats a la mobilitat verda, la innovació i l’entreteniment”. “Un Circuit obert i al servei del país, connectat a ell, que estableixi una nova relació amb el país”, mitjançant “un canvi que ha de ser impulsat a partir del compromís inequívoc amb la sostenibilitat, la col·laboració público-privada i el treball conjunt amb el territori”.

El nou pla pretén convertir el Circuit de Barcelona-Catalunya en el líder del compromís mediambiental i en les transformacions que aquest tipus d’equipaments han de dur a terme davant l’emergència climàtica. Actualment, el Circuit ja és un referent a nivell mundial, però l’objectiu és anar més enllà ha recordat Torrent: “Des del 2008 s’ha fet un esforç.”

Tres projectes d’inversió

Hi ha previstos tres grans projectes d’inversions: la instal·lació de 18.480 metres quadrats de plaques fotovoltaiques als llocs de control i als edificis, inclosa la coberta de la Tribuna Principal; la implementació d’un sistema pioner d’emmagatzematge per garantir la suficiència energètica del Circuit i diverses inversions en carregadors elèctrics.

A més de la sostenibilitat ambiental, el Pla també aposta per la diversificació per tal de generar nous ingressos. L’objectiu, doncs, és millorar la generació directa de recursos econòmics i ser més eficient de la mà de la digitalització. Més enllà dels 4.675 quilòmetres de pista, el Circuit disposa de 25 hectàrees d’àrees verdes que possibiliten l’organització d’esdeveniments singulars vinculats al món de l’entreteniment i l’oci saludable. En aquest sentit, la capacitat organitzativa i l’experiència en la celebració d’esdeveniments de masses és un valor afegit del Circuit a l’hora de poder diversificar les línies de negoci durant tot l’any. Així mateix, el Circuit esdevindrà una eina de dinamització de la indústria i de la innovació tecnològica a Catalunya, especialment la vinculada a la mobilitat verda i l’automoció, que s’enfronta al repte de la descarbonització de la seva producció. Una eina alineada amb l’objectiu del Govern de reindustrialitzar Catalunya. Torrent ha puntualitzat que un circuit d’aquestes característiques no genera beneficis directes i ha explicat les cinc línies de negoci que s’impulsaran.

Cinc línies d’actuació

El Pla defineix 5 actuacions per aprofitar la singularitat de l’emplaçament:

1. Reindustrialització, transició cap a la mobilitat sostenible i digital i indústria 4.0 en el sector de l’automòbil. El Circuit ofereix una infraestructura singular, idònia per impulsar la transició cap a la mobilitat sostenible en el sector de l’automòbil i buscar aliances amb el món de la recerca i la innovació per crear un ecosistema únic.

2. Fires, congressos i turisme de negocis. El Circuit pot esdevenir un gran banc de proves que potencia l’experiència d’usuari en les Fires i Congressos, un actiu molt buscat en les fires actuals. En aquest sentit, el cap de setmana del 29 i 30 d’octubre tindrà lloc al Circuit l’e-Mobility Experience on hi participaran les principals marques de vehicles de mobilitat elèctrica, exposaran els seus productes i es permetrà als visitants provar els vehicles a la pista del Circuit. L’objectiu és convertir l’e-Mobility en la fira de la mobilitat elèctrica més important del sud d’Europa. Aquest esdeveniment se celebrarà conjuntament amb el World Rallycross, competició que enguany és 100% elèctrica.

3. Esdeveniments singulars vinculats a la música en viu. La gran capacitat del Circuit i la proximitat de Barcelona fan que sigui una instal·lació amb molt de potencial per organitzar esdeveniments de gran aforament a l’aire lliure.

4. Activitats per potenciar esdeveniments esportius diversos com el ciclisme, escalada o el running.

5. e-Sports. Un àmbit emergent on cal aprofitar el lideratge de Barcelona en el sector del videojoc per acollir competicions d’alt nivell buscant aliances amb el hub audiovisual i digital de les Tres Xemeneies.

Aquestes cinc línies de negoci, centrades en la diversificació de l’oferta, permetran alhora avançar en l’objectiu de fer del Circuit un espai més obert a la societat, més proper al territori i a la ciutadania.

Impacte del Circuit

El Circuit té un grau d’ocupació del 83% (any 2021) i té com a principals esdeveniments els Mundials de Formula 1 i de MotoGP, que generen un gran volum d’activitat i atrau un gran nombre de visitants i usuaris. Les activitats que es duen a terme al Circuit es tradueixen en una generació d’ingressos en els diferents sectors, no només en un, sinó el conjunt de l’economia del país, especialment relacionats amb el transport, l’allotjament, la restauració, el comerç i l’oci. Aquestes són les principals dades d’un any habitual de funcionament: Les activitats que es porten a terme en un any comporten una producció de 326 milions d’euros i es genera un PIB de 181 milions i un total de 2.670 llocs de treball equivalents a temps complert anual. Un 68% de l’ocupació, i un 62% del PIB es va quedar a Catalunya, el que mostra la capacitat de retenció que té el país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)