Dakar

Mor Jan de Rooy, el pilot que va revolucionar la categoria de camions al Dakar

El neerlandès, vencedor el 1987, va arribar a plantar cara als cotxes amb el seu DAF

El neerlandès Jan de Rooy, una de les llegendes del ral·li Dakar va morir ahir als 80 anys, segons ha informat la família a les xarxes socials. De Rooy va ser el vencedor en la categoria de camions a l’edició del 1987. Abans havia estat segons (1985) i dos cops tercer (1982 i 1983).

Amb tot, a seva actuació més recordada és la de l’edició següent on la seva marca de sempre, DAF, va decidir fabricar un camió capaç de competir amb els bòlids del desert, liderats pel Peugeot 405 d’Ari Vatanen. El neerlandès va arribar a anar tercer a la general amb un monstre, al qual anomenaven l’“elefant del desert”, que volava a més de 200 quilòmetres per hora sobre la sorra.

L’aposta de DAF per muntar dos motors i tenir una bèstia de 1.200 cavalls va acabar en tragèdia. El segon camió de l’equip, pilotat per Van de Rijt, va bolcar i el copilot Kees van Loevezijn va sortir disparat amb seient i tot. Va morir a l’acte. DAF es va retirar i no va tornar al Dakar fins al 2002. Arran d’aquell accident els camions tenen ara al Dakar la velocitat limitada als 140 quilòmetres per hora.

De Rooy també era conegut com l’“os” per la seva aparença i no tenia cap problema en furmar un gran cigar al final de cada etapa.

Abans de fer el salt a l’Africa, De Rooy havia competit en “rallycross” als anys setanta. El fill, Gerard, va agafar el seu relleu al Dakar amb el seu propi equip va guanyar des vegades, també en campions, en les edicions disputades a Sud-amèrica (2012-2016).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)