Més motor

MOTOR

GRAN PREMI DE MALÀISIA DE MOTOCICLISME

El premi al talent etern

Elias aconsegueix el seu primer títol 12 anys després del seu debut

Passarà a la història del motociclisme per ser el primer campió de Moto 2

S'ha hagut d'adaptar a una categoria caòtica, plena de rivals amb excés de zel

El manresà confirma que el seu lloc està entre els millors pilots del món

Simón era l'únic rival que li quedava, però va ser 21è després d'una caiguda

Semblava que no havia d'arribar mai aquest moment. Dotze temporades després del seu debut en el campionat del món, Toni Elias va veure reconeguda la seva perseverança amb el primer títol mundial de la seva carrera. Es tracta, a més, d'un èxit històric, ja que Elias passarà als annals d'aquest esport per haver-se convertit en el primer campió de la categoria de Moto 2, substituta dels 250 cc. El motociclisme del nou segle ha donat pocs talents com el d'Elias, però, per un motiu o altre, al manresà se li havia resistit la corona en tots els seus intents. Potser ha estat a causa d'un cert caràcter inestable o d'una tendència al nomadisme que l'ha apartat de l'equilibri necessari en un esport en el qual l'element psicològic juga un paper tan important.

Tornada a les trinxeres.

Elias havia caigut tan al fons després de cinc temporades decebedores a Moto GP que es va quedar sense màquina i es va veure obligat a fer un pas enrere. Va debutar a Moto 2 en la mateixa estructura de la temporada passada, la de Fausto Gresini, on finalment ha trobat la confiança necessària per fer un cop sobre la taula i deixar clar qui és el millor. No va ser gens fàcil, l'adaptació a la nova categoria. Les primeres curses es van convertir en un campi qui pugui entre més de quaranta pilots que va provocar moltes caigudes i incidents. El manresà ja no estava acostumat a tantes patacades i va ser dels primers a avisar que, si no es calmava l'ambient, algú prendria mal. Malgrat tot, en la tercera cursa ja es va posar líder, posició que ja no va abandonar.

La nova vida d'Elias va ser, doncs, una tornada a les trinxeres, al motociclisme de base entre pilots que busquen una oportunitat de saltar a la categoria reina. D'alguna manera, es feia estranya la seva presència entre aquella patuleia... ell que havia bregat amb els millors i que, fins i tot, havia vençut el mateix Valentino Rossi en una actuació espectacular en el Gran Premi de Portugal del 2006, en el qual va aconseguir la seva única victòria en la categoria reina. Però, a vegades, per poder progressar en una carrera esportiva, cal fer un pas enrere. Cal esperar, doncs, que Elias torni tard o d'hora entre els millors pilots del món, perquè ell n'és un. Quan serà, encara és una incògnita. El bagenc ja ha tingut ofertes de Moto GP per a la temporada que ve, però de moment sembla que les motos bones ja tenen inquilí. I tampoc es tracta de tornar-hi amb una sabata i una espardenya. De moment, però, li toca assaborir aquest títol tan esperat. Ahir el va poder celebrar amb la seva família sencera, que es va desplaçar per a l'ocasió a Sepang.

Tots van començar a veure que el somni es feia realitat quan Julián Simón, que va pagar molt car els seus nervis, va tenir una sortida de pista i una caiguda durant la cursa. El campió de 125 cc va poder continuar a la pista, però tan lluny dels primers llocs que el manresà ja ensumava el títol. El gest de complicitat de Simón ja no l'obligava a acabar entre els dos primers, motiu pel qual es va dedicar a assegurar la quarta posició final. El seu pas per la meta va posar fi a una llarga travessia pel desert a la recerca d'un títol mundial. Un títol que, anteriorment, ja havia tingut a tocar el 2001 (125 cc) i el 2003 (250 cc).

Novè títol català del mundial de motos

Toni Elias es va convertir ahir en el cinquè pilot català que ha estat campió del món de motociclisme. Els anteriors havien estat Sito Pons, Àlex Crivillé, Emili Alzamora i Dani Pedrosa. Entre tots acumulaven vuit títols, amb el rècord de tres de Pedrosa (un de 125 cc i dos de 250 cc). Pons en va guanyar dos de 250 cc; Crivillé, un de 125 cc i un de 500 cc, i Alzamora, un de 125 cc. A més, els catalans han aconseguit 129 victòries en grans premis, 22 de les quals aquesta sola temporada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)