Alonso veu el sol a mitjanit
Fórmula 1. El líder del mundial es beneficia dels abandonaments de Hamilton i Maldonado per pujar al podi i mantenir un avantatge còmode al capdavant. Vettel guanya i es torna a posar en la lluita pel campionat. Dues neutralitzacions fan que la cursa no arribi a les 61 voltes previstes i hagi d'acabar per temps
Sembla que l'estratègia de Fernando Alonso de marcar en cada cursa el pilot que té més a prop en la classificació del campionat li pot acabar donant rèdits. A Singapur, l'asturià sortia pensant a perdre el menor nombre de punts possible respecte de Lewis Hamilton (segon del mundial)... i l'anglès no només no li'n retallava cap, sinó que trencava la caixa de canvis i s'enduia el quart zero de l'any. És ben cert que Sebastian Vettel guanyava la cursa i ara torna a ser segon en el campionat, esgarrapant deu punts a Alonso. Però, seguint el seu pla, de Vettel ja se n'ocuparà a Suzuka, en el proper gran premi.
De tota manera, Ferrari encara no està en disposició de plantar cara per velocitat pura als McLaren i als Red Bull, i a Maranello no poden confiar que en totes les curses els toqui la loteria en forma de falta de fiabilitat dels rivals.
“Dels quatre o cinc aspirants [al títol], hem perdut punts amb un, i als altres els hem avantatjat més”, va explicar Alonso, fent números. “Però hem de millorar el rendiment que s'ha vist avui [per ahir]”, va afegir.
Això sí, Alonso encara podia haver estat més de sort, perquè en la volta 38, quan la cursa estava a punt de reprendre's després d'un període de neutralització amb el cotxe de seguretat, va faltar molt poc perquè Button envestís Vettel, quedessin tots dos eliminats i deixessin, així, el Ferrari en la primera posició. L'anglès es va queixar que les acceleracions i les frenades de l'alemany el van agafar desprevingut, i els comissaris esportius els van cridar a declarar després de la cursa, però no s'hi va fer res i el podi va quedar igual.
Llarga llista de decebuts
El cotxe de seguretat mai no ha fallat a Singapur, i enguany va tornar a tenir feina, amb una doble neutralització més enllà de la meitat de la cursa. El xoc de Narain Karthikeyan amb el mur no sorprenia ningú, però sí l'accident provocat per Michael Schumacher, que s'emportava el Toro Rosso de Jean-Éric Vergne quan aquest ocupava una bona desena posició.
“Però què ha passat aquí?”, preguntaven incrèduls a Schumi des del mur dels boxs. “He frenat aviat, però el cotxe no reduïa la marxa, i n'hem d'investigar el perquè”, mirava de disculpar-se l'alemany. Però els comissaris no tenien tants dubtes, i en la propera cursa perdrà deu posicions en la graella.
Un altre que havia de fer al mal temps bona cara era Maldonado, l'estrella del dissabte. L'equip li demanava no arriscar, i el veneçolà mantenia una bona quarta plaça després de perdre dues posicions en els primers revolts. Però el resultat que podria haver assolit és una incògnita, perquè amb la sortida del primer cotxe de seguretat Williams el cridava per tercera vegada als boxs per canviar les rodes i retrocedia fins a la desena posició. I després, l'avaria. “Podem lluitar per la victòria i només espero tenir més sort”, deia Pastor.
Sense Maldonado, l'actuació més meritòria era la de Paul di Resta, que va aconseguir el seu millor resultat a la F-1, quart, al davant del Mercedes de Nico Rosberg. Qui tingui orelles que hi senti...
A la callada, Kimi Räikkönen va tornar a sumar uns puntets i es manté tercer en la classificació, però Lotus no acaba de fer el pas per guanyar. El reaparegut Romain Grosjean va acabar setè, darrere del finlandès, mentre que Pedro de la Rosa va aconseguir finalitzar una cursa molt feixuga, pels problemes amb els frens i les rodes.
LA PEL·LÍCULA DE LA CURSA
Sortida. Hamilton es col·loca al capdavant, però Maldonado entra passat al primer revolt, i Vettel i Button el superen en el segon. A Massa el toquen en la primera corba i punxa una roda. Al final de la volta ha de parar a canviar-les i cau a l'últim lloc, a 80 segons del líder.S'ho ensumaven a can McLaren?
Quan Lewis Hamilton va aturar el seu McLaren a la pista, amb símptomes evidents d'haver trencat la caixa de canvis, el seu enginyer es va disculpar dient-li que ahir [dissabte] “havien fet tots els possibles”. Això feia pensar en un problema terminal de què McLaren ja era conscient, però després ho desmentien. “No, no ens ho esperàvem”, va assegurar Sam Michael, director esportiu de McLaren. “El primer avís va ser unes voltes abans; a vegades aguanta tota la cursa i a vegades no. La inspecció del dissabte no hi tenia res a veure, amb això”, va afegir.
Per emmarcar
“Vull dedicar aquesta victòria a una persona molt i molt especial”, deia Vettel dalt del podi. Es referia a Sid Watkins, el metge de la F-1 que va morir la setmana passada als 84 anys. La F-1 mai no l'oblidarà.
Per oblidar
Hamilton anava gairebé “de passeig” quan va trencar la caixa de canvis. “És descoratjador no haver acabat la cursa”, va dir. Ara es troba a 52 punts d'Alonso. Una altra ensopegada i adéu al títol.