Fórmula 1

Digues quants diners portes i et diré el que vals

Fórmula 1. Fins a cinc pilots debutaran en la F-1 diumenge vinent, a Austràlia. A banda del talent, el denominador comú de tots ells és la pela

Cinc pilots debutants en el primer gran premi de la temporada no són pas un rècord. Sense anar més lluny, el 2010 també n'hi va haver cinc: Karun Chandhok, Lucas di Grassi, Nico Hülkenberg, Vitali Petrov i Bruno Senna. Tres anys després, només l'alemany segueix en la categoria reina; això sí, totalment consolidat com un pilot de F-1 de cap a peus.

Els altres s'han hagut de refugiar en les curses de resistència; o, encara pitjor, se'ls ha perdut el rastre, com és el cas del rus.

L'aposta de Williams

Els debutants del 2013 són Valtteri Bottas, Jules Bianchi, Esteban Gutiérrez, Max Chilton i Giedo van der Garde. Ja veurem quants d'ells segueixen en la F-1 d'aquí a tres anys...

Tal vegada un d'ells serà Bottas. Com Hülkenberg el 2010, el finlandès també debuta amb Williams, i això és un bon senyal que aquest nano té el que s'ha de tenir per ser el debutant de l'any, com Hülkenberg el 2010.

És clar que ni tan sols això és garantia de continuïtat: Nico va acabar aquella temporada sortint des de la posició preferent en l'últim gran premi, al Brasil, però l'any següent va haver de deixar pas a Pastor Maldonado i els seus petrodòlars veneçolans. Per sort, va trobar aixopluc a Force India com a pilot reserva i l'any passat va tornar a la titularitat.

Paquet comercial

Això sí, fins i tot Bottas ha de dur diners a l'equip (el seu patrocinador Wihuri li dóna suport des de l'any 2004, quan encara era als karts). Però el finlandès és l'únic dels debutants d'enguany en què el talent ha pesat més que la cartera a l'hora de pujar al cotxe (amb la possible excepció de Bianchi).

Dit d'una altra manera, es pot tenir el talent, però sense patrocinadors és gairebé impossible fer el salt. Martin Whitmarsh, el cap de McLaren, va dir recentment que set dels onze equips de F-1 estan en “mode de supervivència”, perquè l'entorn comercial “és dur arreu, no tan sols en la F-1”.

Això condiciona l'actitud dels equips envers els pilots. Caterham va debutar el 2010 amb els experts Heikki Kovalainen i Jarno Trulli en nòmina. Enguany correrà amb Charles Pic i Van der Garde, que paguen. Un canvi de paradigma obligat per les circumstàncies, no pas pel convenciment.

Això no vol dir que aquests joves no mereixin l'oportunitat, ans al contrari. Però ho sabrem del cert d'aquí a tres anys.

El serial hivernal de Marussia

“La nostra feina és prendre aquestes decisions”, va dir Graeme Lowdon, director de Marussia, per justificar la rescissió del contracte de Timo Glock, que, lluny de pagar, cobrava per córrer. (L'alemany va anar a petar al DTM amb BMW, prenent-li el lloc a Jaume Alguersuari, però aquesta és una altra història.)

“No hauríem de parlar de la supervivència d'aquests equips, sinó del seu èxit, però ara com ara la situació és aquesta”, va afegir Lowdon. Marussia va anunciar el fitxatge de Luiz Razia com a company de Max Chilton (un altre debutant que paga, i molt). Però els seus patrocinadors no van complir i Marussia va repescar Bianchi, descartat per Force India, posant punt final a la meteòrica carrera de Razia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció