Qui no s'arrisca no pisca
Rosberg va a totes en l'arrencada i en l'aturada a boxs i deixa Hamilton sense dret a rèplica en el GP d'Àustria
Per segona cursa seguida, Ferrari perd el podi en benefici de Williams, amb Massa tercer
va arriscar i va guanyar
Les carreres es poden perdre el dissabte, però es guanyen el diumenge. Prou que ho sap Nico Rosberg, que abans-d'ahir va enterrar a la graveta de l'últim revolt les seves possibilitats de desposseir Lewis Hamilton de la valuosa posició preferent en el GP d'Àustria. Nico es podria haver acomiadat llavors del triomf, però no va renunciar a jugar les seves cartes ahir, per bé que la mà del seu company era força més segura. “La sortida va ser determinant”, va reconèixer l'alemany. Allà s'ho jugava tot, va arriscar i va guanyar l'interior a l'altre Mercedes en el primer revolt per col·locar-se primer.
Sense escletxes
“Des de Barcelona, és la quarta sortida dolenta seguida que faig. Ho hem de mirar”, va admetre Hamilton. Per la seva banda, Rosberg somreia. “Després del tercer revolt he començat a pensar que podia guanyar”, va dir. L'única oportunitat de Lewis era aprofitar el ball de les aturades a boxs. Però fins i tot aquesta variable jugava a favor del líder, perquè la degradació dels pneumàtics era molt minsa i això va fer –junt amb la neutralització inicial de la cursa– que només n'hi hagués una, d'aturada per canviar les rodes. Per si de cas, però, aquí Rosberg tampoc no va deixar cap escletxa per on el seu company es pogués colar. L'alemany va entrar tan a sac al carrer de boxs que va haver de fer una clavada de frens espectacular abans de la línia a partir de la qual entra en vigor la limitació de velocitat al pit lane, de 80 km/h. Va tornar a arriscar –si hi hagués entrat massa ràpid, l'haurien penalitzat amb cinc segons– i va tornar a guanyar.
Hamilton es va aturar dues voltes més tard, però amb rodes noves Rosberg ja havia fet la millor volta de la carrera i el seu avantatge es va estirar com si fos un xiclet, fins als cinc segons. Per acabar-ho d'adobar, Hamilton va creuar la línia blanca a la sortida del carrer de boxs –no es pot trepitjar per no entorpir els cotxes que ja són a la pista– i li van caure cinc segons de sanció, afegits al seu temps final. Ara sí que el gran premi estava dat i beneït, per bé que la sanció no va influir en el resultat. El ritme de Rosberg era prou bo per esvair qualsevol pensament de triomf de l'altre Mercedes.
Pífia de Ferrari
Més enrere, el ritme de Sebastian Vettel també era prou bo per conquerir el tercer lloc al davant de Felipe Massa. Però en l'aturada a boxs es va enganxar la femella d'una roda i els deu segons perduts van costar el tercer lloc a Ferrari. Igual que al Quebec –on Räikkönen va cedir el calaix a Bottas–, Williams va acceptar el regal de l'equip italià. “Era tres o quatre dècimes més ràpid que Massa, però el marge no era suficient per superar-lo”, va explicar Vettel.
Per si no fos prou, l'altre Ferrari va tenir un espectacular accident en la primera volta. Räikkönen havia sortit amb el compost més dur per mirar de remuntar i amb les rodes fredes es va trobar sense tracció en accelerar després del segon revolt. El finlandès va perdre el control i va envair la trajectòria de Fernando Alonso, que el va envestir. El McLaren va acabar damunt del Ferrari, però els dos pilots en va sortir il·lesos.
Pastor Maldonado també va haver de controlar un parell de fuetades del seu Lotus per sumar el segon setè lloc consecutiu, després d'una lluita aferrissada amb Max Verstappen. L'holandès de Toro Rosso no donava el braç a tòrcer, i la seva defensa al límit de la posició va donar alè al duel més emocionant de la carrera.
Davant d'ells, el sisè –i l'últim pilot que va creuar la meta sense ser doblat pels Mercedes– va ser Nico Hülkenberg, per bé que no va poder resistir els atacs del Williams de Bottas, cinquè. L'altre Force India, de Sergio Pérez, va acabar vuitè, al davant de Daniel Ricciardo, a qui va sortir bé la jugada de començar amb el pneumàtic tou i ser l'últim en aturar-se a canviar les rodes.
PROTAGONISTES
LA PEL·LÍCULA DE LA CURSA
Volta 44. Vettel fa la seva millor volta (1:11.499). És a 3.5 de Massa. Voltes 49 i 50. Maldonado i Ricciardo lluiten pel vuitè lloc. El veneçolà supera l'australià, que tot seguit fa la seva aturada. Volta 60. Amb rodes noves, Ricciardo gira 1.5 segons més ràpid que Nasr i l'avança al tercer revolt. És desè, dins dels punts. Volta 62. Vettel s'acosta a només un segon de Massa. Voltes 65 a 67. Maldonado ataca Verstappen, però llisca sobre el piano del primer revolt (65). El jove holandès es defensa (67).Per emmarcar
Un sisè lloc és poca cosa després de vèncer a Le Mans, però és el millor resultat del curs de Hülkenberg, que torna a sonar com a opció d'algun equip gran.
Per oblidar
Ferrari es manté ferm com a segon millor equip del mundial; per això encara fa més mal haver regalat el tercer esglaó del podi a Williams per segon cop seguit.
McLaren enceta demà un test crucial
Els equips de F-1 –tret de Marussia– es queden al Red Bull Ring demà i dimecres per fer-hi el segon i últim test de l'any durant el curs (el primer va ser a Montmeló, a mitjan maig). Seran uns assajos importants sobretot per a l'equip McLaren, que en la vuitena volta del GP d'Àustria ja s'havia quedat sense cotxes. Alonso va ser la víctima de l'accident de Räikkönen en el primer gir, i Button va plegar per la fallada d'un sensor, per tal de no fer malbé una mecànica Honda nova. Alonso estrenava una evolució aerodinàmica del McLaren que demà havia de continuar provant, així que l'accident va ser un nou trasbals per a l'equip. “De morro nou en tenim un altre, però de les altres peces potser no”, va admetre l'asturià. “Com diu la llei de Murphy, tot el que pugui anar malament, anirà malament”, hi va afegir el cap, Éric Boullier.