Olimpisme

Exigeixen la retirada de la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus 2030

La plataforma Stop Jocs Olímpics ha presentat un manifest amb una seixantena d’adhesions entre les que destaca la de Kilian Jornet

La plataforma Stop Jocs Olímpics ha fet la presentació oficial del manifest en que exigeix la retirada de la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus 2030. Aquest manifest ja te una seixantena d’adhesions a nivell individual i col·lectiu entre les que destaca la de Kilian Jornet, un referent mundial en els esports de muntanya. També hi ha la signatura entre altres de l’alpinista Araceli Segarra i representants del món ramader, excursionista, cultural i alcaldes del territori.

El manifest apunta que la candidatura pels Jocs Olímpics d’Hivern és un projecte que no respon a les necessitats del Pirineu. A més, assenyala que apostar per aquesta candidatura en un context d’emergència climàtica és “una greu irresponsabilitat”. També assenyala que les estacions d’esquí pirinenques ja depenen en bona mesura de la producció artificial de neu i adverteix que no seran viables a mitjà termini.

El portaveu de la plataforma, Bernat Lavaquiol, s’ha preguntat en la roda de premsa de presentació quin sentit té seguir endavant amb la candidatura: “Si ara centrem totes les inversions en infraestructures de turisme de neu, que tenen una data de caducitat, de què viurem les veïnes del Pirineu d’aquí a 10 o 15 anys?”. La proposta és: “enterrar definitivament el macroprojecte” i canalitzar les inversions per potenciar un canvi de model socioeconòmic al territori. A banda, assenyalen que calen inversions per millorar l’oferta educativa, els serveis sanitaris, el transport públic o les xarxes de telecomunicacions i la connexió entre pobles i valls.

Kilian Jornet ha estat present telemàticament des de Noruega on viu, i ha assenyalat: “Hi ha coses més importants que un somni individual. Somniar a participar en uns Jocs a casa no treu que puguem pensar que això no és el que necessita a dia d’avui el Pirineu”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)