Olimpisme

La flama olímpica dels Jocs d’Hivern ja crema a Pequín

El prestigiós cineasta Zhang Yimou ha deixat el seu segell en la vistosa cerimònia inaugural al ‘Niu d’Ocell’ de la capital xinesa

El president xinès Xi Jinping ha declarat oficialment oberts els Jocs Olímpics d’Hivern i la flama ja crema a l’Estadi Nacional de Pequín, el Niu d’Ocell, tal com va succeir fa catorze anys en la cita olímpica de l’estiu del 2008. El màxim mandatari xinès ha tancat l’apartat de discursos en què el president del COI Thomas Bach ha fet una crida perquè fins al dia 20 es respecti el “compromís amb la treva olímpica i es doni una oportunitat a la pau”. Tot i el boicot diplomàtic d’alguns països, amb els Estats Units i Gran Bretanya al capdavant, sí que ha assistit a la inauguració el secretari general de Nacions Unides Antonio Guterres i el president rus Vladimir Putin.

La cerimònia, que s’ha tancat amb un enorme floc de neu amb el peveter al mig sostingut per sobre l’estadi, ha tingut el segell del prestigiós cineasta Zhang Yimou, que ja va portar la batuta de les cerimònies d’apertura i clausura dels jocs d’estiu del 2008. Una enorme pista de gel de 11.600 m2, formada per pantalles LED, ha servit d’escenari a la magnífica posada en escena ideada per Yimou. La cerimònia ha tingut una durada d’unes 2h20 i amb només 3.000 participants degut a la pandèmia i al fred (-5ºC) d’aquesta època a la capital xinesa on l’espectacle ha girat a l’entorn del lema dels Jocs: la construcció d’un “futur compartit per la humanitat”.

Després de l’hissada de la bandera del país organitzador i d’un vistós espectacle en record de les seus anteriors dels Jocs, ha començat la desfilada dels esportistes dels 91 comitès olímpics participants. Com marca la tradició, la delegació de Grècia ha encapçalat una comitiva que han tancat els amfitrions, l’equip de la República Popular de Xina, amb 174 participants. L’equip espanyol ha aparegut en el lloc 31è, amb els catalans Queralt Castellet i Ander Mirambell com a banderers. En la reduïda representació estatal també s’hi ha pogut veure a l’esquiadora Núria Pau, als patinadors Adrià Díaz i Olívia Smart o al tècnic de freestyle Josep Gil. Quim Salarich (esquí alpí) i Jaume Pueyo (esquí de fons), que també competiran als Jocs, han preferit continuar a Yanqing i Zhangjiakou, les altres dues seus de la competició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)