Opinió

De Stoke Mandeville a Rio

Sense el paraigua
que suposa
la marca dels Jocs Olímpics, l'esport paralímpic
no tindria l'atenció
que rep cada quatre anys

Els Jocs Paralímpics arriben a Rio de Janeiro a la seva quinzena edició, la primera és la del 1960 a Roma, però l'origen de les competicions esportives per a discapacitats el trobem el 1948, quan va tenir lloc la primera edició dels Jocs Esportius de Stoke Mandeville. En aquesta localitat propera a Londres, el doctor Ludwig Guttman havia creat el 1944 el primer centre per al tractament de lesionats medul·lars. Guttman considerava l'esport un element clau per a la rehabilitació física i psíquica de les persones. El 28 de juliol del 1948, coincidint amb els Jocs Olímpics de Londres, 14 homes i 2 dones, veterans de les forces armades britàniques, van competir en tir amb arc en el que es van anomenar Jocs Esportius de Stoke Mandeville.

Els Jocs del 1960, que ara considerem el punt zero dels Jocs Paralímpics, no es van disputar amb aquest nom. Aquella va ser la novena edició dels Jocs de Stoke Mandeville, que posteriorment va ser reconeguda com la primera edició dels Jocs Paralímpics. A partir del 1960, els Jocs de Stoke Mandeville que coincidien amb l'any olímpic tenien la categoria de Jocs Paralímpics, tot i que, fins al 1988, només els del 1964 (Tòquio) es van fer a la mateixa ciutat que els Jocs Olímpics. Els del 1968 es van fer a Tel-Aviv, els del 1972 a Heidelberg (RFA), els del 1976 a Toronto, els del 1980 a Arnhem (Holanda) i els del 1984 es van repartir entre Stoke Mandeville i Nova York. Des del 1988, els Jocs Paralímpics i els Jocs Olímpics comparteixen seu.

Sense el paraigua que suposa la marca dels Jocs Olímpics, el COI i les anelles que es coneixen arreu del món, l'esport paralímpic no tindria el reconeixement mediàtic que rep cada quatre anys quan arriben els Jocs Paralímpics. Com la majoria d'esports minoritaris que es disputen en els Jocs Olímpics, vaja. O algú pensa que si el que s'acaba d'inaugurar a Rio de Janeiro no fossin els Jocs Paralímpics, sinó una nova edició dels Jocs Esportius de Stoke Mandeville, els mitjans li estaríem donant l'atenció que li donem? Els Jocs Esportius de Stoke Mandeville tindrien seguiment en directe per la televisió i tanta gent estaria pendent de si es guanyen o no medalles? Permetin-me que ho dubti.

Els Jocs Paralímpics estan dirigits pel Comitè Paralímpic Internacional (IPC), que va ser fundat el 1989 a Alemanya per substituir l'anterior comitè (ICC) que coordinava les organitzacions mundials d'esports per a discapacitats des del 1982 i que havia substituït la primera organització d'esportistes discapacitats, la ISOD, creada el 1964. L'IPC engloba 184 comitès olímpics nacionals i està presidit des de l'any 2001 per l'anglès Sir Philip Craven, excapità de l'equip britànic de bàsquet en cadira de rodes, que va ser a qui vam poder veure presidint la cerimònia inaugural dels Jocs Paralímpics de Rio a l'estadi de Maracanã.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)