Opinió

L'estelada, bandera de llibertat

Des que va néixer a Cuba amb l'alliberament colonial, l'estelada representa l'ideal de justícia i pau

UEFA: l'estelada dels seguidors del Barça neix a Cuba. El 1898, amb l'ajut dels USA, es van alliberar d'una Espanya colonial i cruel, on l'exèrcit feia els primers camps de concentració. Nombrosos catalans i espanyols van donar suport a l'exèrcit rebel. L'estelada prenia els colors de la bandera tricolor de revolució francesa i el triangle blau representava la humanitat. Al Centre Catalanista de Santiago de Cuba, l'any 1906, la van adoptar com a bandera oficial de l'entitat; a partir d'aleshores, ho van fer els centres catalans de l'illa caribenya.

A la Lliga Nacionalista Catalana, a París, hi onejava el 1908, i amb la lluita dels voluntaris catalans pro aliats en la I Guerra Mundial es popularitzà. La trobem en totes les reivindicacions de la dècada dels vint, com ara l'any 1926, en l'intent armat de Prats de Molló per acabar amb la dictadura del general Primo de Rivera.

L'article 3 de la Constitució provisional de la República Catalana, de l'Havana, el 1928, proclamava: “La bandera oficial de la República Catalana és la històrica de les quatre barres roges damunt de fons groc, amb addició, en la part superior, d'un triangle blau i amb una estrella blanca de cinc puntes al centre.”

Durant la II República espanyola, va ser present i pública. En la Guerra Civil espanyola, és la bandera de combat d'unitats catalanes. També en el cartellisme polític republicà l'estelada és profusament representada.

Durant la II Guerra Mundial, trobem combatents amb l'estelada i, no cal dir-ho, en tot el període de la dictadura franquista l'estelada és bandera de combat contra una dictadura militar sanguinària. Sempre, des dels seus orígens i al llarg de la història, la bandera catalana estelada ha estat ideal de llibertat, justícia i pau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)