Opinió

No al sacrifici del porter en l'handbol

Es prescindeix del jugador que decideix qui guanya amb les seves aturades

M'apassiona l'handbol i m'agrada el futbol sala, però no em fa cap gràcia quan en aquests dos esports els equips fan ús del que els permet el reglament i treuen de la pista el porter per jugar amb superioritat numèrica en atac. I no m'agrada perquè considero que permetre que un equip tingui un jugador més de camp que el seu rival és desvirtuar tant l'handbol com el futbol sala.

En el futbol sala ja fa molt temps que s'aplica aquesta norma i, quan es fa, un esport dinàmic i ple de ritme es converteix en un passar-se la pilota de cinc jugadors contra quatre buscant un forat i, si el que ataca perd la pilota, en rematades llunyanes a porta buida, que, ara sí i ara no, entren. En l'handbol, la temporada passada vam començar a veure com hi havia equips que feien sortir un sisè jugador en atac –amb un peto que el distingia dels seus companys– quan estava en inferioritat per haver rebut una exclusió. Aquesta temporada, la federació internacional ha fet efectiva la norma: els equips poden jugar sense porter en qualsevol moment del partit. Ara un equip pot estar atacant durant tot el partit amb set jugadors contra sis, corrent un risc, això sí, perquè deixa la porteria buida.

Si el que volia la IHF és fer que els entrenadors haguessin de variar els seus sistemes d'atac i de defensa ho ha aconseguit, però també ha aconseguit fer més vulnerables les defenses pressionants que permetien robar pilotes i donar dinamisme al joc, espectacle, en definitiva. És veritat que ara hi ha gols de porters de porteria a porteria o a porta buida des de mitja pista, però no em sembla que sigui això el que els aficionats volen veure en un partit d'handbol. Caldrà veure com acaba evolucionant l'aplicació de la norma. Fins ara, un dels partits en què es va veure més com pot afectar el joc va ser en el Benidorm-Barça de l'Asobal. L'equip de la Marina Baixa va jugar tot el partit sense porter i el Barça va anar perdent durant quasi 50 minuts, tot i que va acabar guanyant. La menor qualitat individual, tècnica i tàctica del Benidorm respecte al Barça va quedar equilibrada pel fet de tenir un jugador més a la pista. I els porters? Igual que en el futbol, es busquen porters que juguin bé amb els peus, ara potser s'hauran de buscar porters d'handbol amb bon llançament.

I tot això passa en un esport, l'handbol, en què és justament el porter el jugador del qual es prescindeix amb aquesta nova norma, el que acaba decidint qui guanya els grans partits i els grans títols. I ho fa amb les seves aturades, no amb els llançaments a porta buida d'una punta a l'altra de la pista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)