Opinió

TV3, la nostra i la dels nostres

TV3 ha d'actuar com a autèntica televisió nacional i identificar bé els seus referents esportius

Desitjo que el relleu sobtat en la direcció de TV3 i l'arribada de l'experimentat Vicent Sanchis tingui algun efecte revulsiu sobre la presència i el tractament dels esports a la cadena pública. A Sanchis no se li pot demanar que ompli la graella de caríssim esport subjecte a drets. Cap televisió pública pot competir per la lliga de futbol, ara que l'espectador s'ha acabat convencent per la via de la imposició que ha de pagar per veure els partits del Barça en una plataforma de pagament que actua gairebé en règim de monopoli (l'absència de competència és un altre debat interessant). Tampoc li podem exigir a TV3 que recuperi la fórmula 1 si els nous propietaris no baixen els preus (i res fa pensar que serà així) perquè, a més de gastar amb seny el diner públic i competir per un mercat publicitari en contracció permanent, TV3 no pot ignorar les dades d'audiència. I la F-1 d'avui no sostindria l'audiència de TV3. Per tant, no té cap sentit anar a la subhasta d'un producte car que no és capaç de donar lideratge i, per tant, enviar-lo a Esport3.

Tampoc és assenyat exigir a Televisió de Catalunya que ompli Esport3 només de contingut esportiu de gran interès, tot i que el fet de disposar d'aquest canal no s'hauria de posar en qüestió perquè en el moment en què estem i amb la potència de l'espai comunicatiu en castellà, qualsevol pas enrere és un mal negoci en termes de país.

Ara bé, a TV3 sí que se li pot demanar que es comporti com una autèntica televisió nacional i clarifiqui els seus referents. Això no costa ni cinc. En el cas de l'esport, sobta veure que un informatiu enllaça els resultats del Manresa, el Barça i la Penya en l'ACB amb una informació de tennis encapçalada per Rafa Nadal. Sobta perquè TV3 ignora sistemàticament l'Andorra (en esport, pal de paller del país dels Pirineus, un territori de parla catalana cobert pel senyal de TV3 des de fa molts anys) i en canvi té com a referent diari Nadal, tan (o tan poc) català com l'equip de bàsquet professional andorrà. I fa pujar la mosca al nas que durant els test de F-1 al Circuit de Catalunya les informacions en els telenotícies s'encapçalin sistemàticament amb Fernando Alonso, un pilot grandíssim, però que ni és català ni avui dia talla el bacallà perquè no té un monoplaça competitiu.

La televisió pública de qualsevol estat té com a univers referencial els equips, els esportistes i els esdeveniments esportius del seu país, i també els grans esdeveniments de l'esport global. Si el criteri de TV3 és tractar els referents dels territoris de parla catalana o d'allà on arriba el seu senyal, benvingut Rafa Nadal. Però reclamo el mateix per a Andorra. Si la prioritat (o la inèrcia) porta a tenir referents de l'esport espanyol, discrepo i demano que, també en això, comenci la desconnexió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)