Opinió

El COI no troba ciutats candidates

Sembla que s'han acabat creient de veritat que l'esport són ells i que no hi ha res més que els Jocs Olímpics

El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha de designar el mes de setembre la seu dels Jocs Olímpics d'estiu del 2024. Els membres del COI hauran de triar entre només dues candidatures, les de París i Los Angeles. Una situació en què el COI no es trobava des del 1974, quan en la sessió que es va fer a Viena per atorgar els Jocs del 1980 només hi havia dues ciutats candidates: Los Angeles i Moscou. En la cursa per ser la seu del 2024 han anat quedant fora ciutats importants com Hamburg, Roma i Budapest. En totes aquestes ciutats els governs locals han acabat abandonant el projecte olímpic a causa de les importants despeses que suposava i per l'activa presència de moviments ciutadans i polítics que estaven en contra de destinar recursos públics als Jocs.

Aquesta manca de candidatures preocupa, i molt, el COI, que veu com la gallina pot deixar de pondre ous d'or. Per això es va crear una comissió formada pels vicepresidents de l'organisme per estudiar què cal fer. Un dels vicepresidents és Joan Antoni Samaranch, fill de l'expresident del COI del mateix nom. Fa uns dies, Samaranch júnior va dir que aquestes ciutats estaven molt il·lusionades per acollir els Jocs, però que no estaven preparades per afrontar els populismes que estan en contra dels Jocs. Samaranch ho va atribuir, en gran part, a un problema de falta de comunicació. Per això, en aquesta comissió, s'estudiaran mesures com reduir les despeses, suprimir comoditats supèrflues, retallar el període del procés de candidatures i donar avantatge a les candidates que repeteixen.

No hi ha cap dubte que les mesures que estudiarà aquesta comissió són necessàries. El que estaria també bé és que el COI en general i Samaranch júnior en particular entonessin una mena de mea culpa, perquè les condicions existents les van posar ells mateixos, sota la presidència de Samaranch sènior, uns anys en què les comoditats supèrflues eren el nostre pa de cada dia. Les vaques grasses fa molt de temps que es van acabar, però al COI els ha costat molt veure-ho. Sembla que s'han acabat creient de veritat que l'esport són ells i que no hi ha res més que els Jocs Olímpics.

El COI també es planteja que el mes de setembre es puguin donar dos Jocs al mateix temps, els del 2024 i els del 2028. Deuen pensar que, ara que tenen dues grans ciutats que volen els Jocs és millor jugar sobre segur i que uns siguin per a París i els altres per a Los Angeles. L'ordre ja el veurem. I per al 2032, a veure si arriben temps millors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)