Opinió

Javier Sotomayor

Hi ha uns quants campions més amb algun positiu en la seva carrera

Javier Sotomayor va ser homenatjat dijous a l’Estadi Olímpic Lluís Companys en les hores prèvies a la disputa del míting de Barcelona i amb motiu dels 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona, en què el saltador d’alçada cubà va guanyar la medalla d’or. Sotomayor, a més de l’or olímpic de Barcelona, també va guanyar la medalla de plata en els Jocs de Sydney del 2000 i va ser dos cops campió (1993 i 1997) i dos cops subcampió (1991 i 1995) mundial. Té el rècord mundial de salt d’alçada amb 2,45 metres des del 27 de juliol del 1993 i també va ser quatre vegades campió mundial en pista coberta. Es va retirar, amb 34 anys, l’any 2001. Javier Sotomayor seria, doncs, el millors saltador d’alçada de la història.

El cubà, però, té dues taques negres en el seu palmarès. Va donar positiu dos cops en els controls antidopatge. La primera, el 1999, per cocaïna, en els campionats panamericans que es van fer a Winnipeg, al Canadà. La segona, el 2001, per nandrolona, a Santa Cruz de Tenerife. El primer positiu li va suposar una sanció de dos anys, després reduïda a un. El segon, que es va conèixer a final de la temporada, quan ja s’havia retirat, va fer que la IAAF el sancionés de per vida. Sotomayor sempre va negar haver pres res prohibit i del primer positiu en va culpar la CIA. La seva defensa, a més del complot dels enemics de Cuba, va ser que havia passat centenars de controls durant la seva carrera i mai havia passat res. I era veritat, però també ho és, per exemple, que a la RDA dopaven tots els esportistes i només una atleta de la RDA va donar positiu en tota la història. I bé que passaven controls.

No vull pas negar el dret a poder tornar a competir als esportistes un cop complerta una sanció per dopatge. Només faltaria. El que potser sí que és passar-se és homenatjar-los. I si en les properes setmanes algú vol fer algun altre homenatge, que repassi bé la llista de campions olímpics d’atletisme de Barcelona, que n’hi ha uns quants més amb algun positiu en la seva carrera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)