Opinió

Jocs Olímpics, X-Games i eSports

Tot és un gran negoci, el de l’ESPN amb els X-Games i el del COI amb els Jocs

No sé si és cosa de l’edat, però cada vegada que llegeixo o escolto algú parlant del gran espectacle que suposen les disciplines que inclouen els X-Games o de la possibilitat que els eSports –esports electrònics– puguin ser considerats esports em venen tots els mals. Potser sí que em faig gran i per això, per mi, els esports són, i seran, els de tota la vida. Amb variants, però els de tota la vida. Córrer, nedar, saltar, llançar objectes, jugar a la pilota –amb moltes i diverses variants–, esports mecànics, de motor... Practicats a la platja, a l’aire lliure, en recintes tancats, a l’estiu, a l’hivern, a la sorra, sobre neu...

Podríem estar hores discutint què és i què no és esport. Fins i tot en disciplines que tenen una federació internacional reconeguda. Cadascú tindrà la seva opinió i tots els punts de vista són respectables. Jo exposo el meu. A mi, els X-Games no em diuen res, i encara menys els eSports. Dels X-Games, que se’ns presenten com una gran modernitat, ja vaig comentar una vegada que la majoria de les seves disciplines no tenen gaire res de nou perquè el vencedor el decideixen uns jutges a través d’unes puntuacions. Exactament igual que es fa en el patinatge artístic o la gimnàstica artística, dos esports el primer campionat del món dels quals es va fer en el segle XIX. Modern? I els eSports? Hi ha gent que encara discuteix si els escacs són un esport i ara hem de discutir si ho són els videojocs?

No tinc res en contra dels X-Games o de les competicions dels eSports. El que sí que no em sembla bé és que el Comitè Olímpic Internacional (COI) ja hagi inclòs disciplines dels X-Games en el programa dels Jocs, d’hivern i d’estiu, i que en algun despatx s’estiguin plantejant si els eSports han de formar part dels Jocs. Diuen que és el que ara interessa a la joventut...

No siguem hipòcrites. Tot és un gran negoci, el de la cadena ESPN amb els X-Games, el del COI amb els Jocs Olímpics i el d’altres televisions amb els eSports. I tots en volen més. No diuen que l’esport ha d’ajudar a evitar el sedentarisme dels joves, que els ha de servir per aixecar la vista de mòbils i ordinadors? I ara a això li donarem la categoria d’esport? Jugar a futbol i al FIFA17 serà el mateix? Si el COI vol els X-Games i els eSports en el programa olímpic que els hi posi, però que canviï el nom de la competició que organitza cada quatre anys des del 1896. I un últim recordatori. Tots sabem que en l’esport hi ha dopatge. Ho sabem perquè els controls, dins i fora de la competició, tard o d’hora, cacen els tramposos. En els X-Games i en les grans competicions d’eSports no hi ha mai positius. No n’hi ha perquè no es fan controls antidopatge. Un greu problema, oi?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)