Opinió

Sí, són de tercera categoria

Dels 30 atletes que van guanyar l’or en les proves individuals d’atletisme a Tarragona, només dos van repetir en l’europeu

Just abans de l’inici dels Jocs Mediterranis que es van fer a Tarragona vaig escriure un article que vaig titular “De tercera categoria”, que començava així: “Els Jocs Mediterranis són una competició esportiva de tercera categoria. Es facin a Tarragona, a Beirut, a Nàpols, a Marsella o a Esmirna. I ara que ningú s’emprenyi i consideri que aquesta afirmació és una ofensa, perquè és un fet absolutament objectiu.” Tot seguit feia una comparativa amb els Jocs Olímpics, els campionats mundials o els campionats continentals. Rere ells, sent generós, deia, podríem situar els Jocs Mediterranis.

Allò va ser a finals de juny. Posteriorment s’han disputat els campionats d’Europa dels dos principals esports del programa olímpic –i per tant, també dels Jocs Mediterranis–, l’atletisme i la natació. Una bona ocasió, doncs, per comparar el que va passar amb l’atletisme i la natació a Tarragona i en els respectius campionats d’Europa. Cal aclarir que no es van disputar les mateixes proves a Tarragona i a Berlín –en el cas de l’atletisme– o a Tarragona i Glasgow –en el cas de la natació– però les diferències són molt petites.

Dels 30 atletes que van guanyar l’or en les proves individuals d’atletisme a Tarragona, només dos –el turc Ramil Guliyev en els 200 m i la croata Sandra Perkovic en el llançament de disc– van repetir en l’europeu i quatre més van pujar al podi a Tarragona i a Berlín. En natació, tres campions de Tarragona van ser també campions d’Europa setmanes després, els italians Piero Codia, Simona Quadarella i Marghrita Panziera i un quart, Alessandro Miressi, va ser plata a Tarragona i or a Berlín en els 100 m –l’algerià Oussana Sahnoune el va guanyar a Tarragona–. Nou nedadors més van pujar al podi tant a Glasgow com a Tarragona. També és veritat que Mireia Belmonte, doble campiona a Tarragona, no va poder anar a l’europeu. Una precisió, als Jocs Mediterranis competien esportistes de països que no ho poden fer en els europeus –Marroc, Algèria, Egipte...–.

En els europeus d’atletisme, els països mediterranis van guanyar 40 –13 d’or– de les 150 medalles que es van repartir i en els de natació, 34 –10 d’or– de 132. Molt? Poc? Que cadascú ho valori com vulgui, però em sembla que les dades reafirmen que sí, els Jocs Mediterranis, a Tarragona o a un altre lloc, són, sent generós, una competició de tercera categoria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)