Opinió

En Ramonet es despenja

Quan un jugador de futbol es retira es diu que penja les botes. Si és un tennista, que penja la raqueta. Un jugador d’hoquei sobre patins el que penja és l’estic. Quin element penja un escalador quan es retira? La bossa de magnesi? Els peus de gat? El boudrier? Els mosquetons? M’estic embolicant. Si la missió fonamental d’un escalador és penjar-se a una paret i progressar fins al final de la via, no seria més adequat dir que un escalador que es retira es despenja? Tota aquesta digressió per arribar a dir que aquesta setmana qui ha anunciat la seva retirada de la competició és Ramon Julian. En Ramonet –com és conegut per la seva baixa estatura (1,59 m)– es despenja havent-se convertit en un dels màxims referents de l’escalada esportiva mundial i en el millor especialista català de la història. “Després de 17 anys competint al màxim nivell internacional ha arribat el moment de deixar-ho i de buscar nous reptes i objectius, i què millor que acomiadar-me en la gran festa del campionat del món?”, va anunciar a les xarxes socials. “Han estat uns anys molt intensos, amb moltes vivències i sacrificis, però ha valgut la pena l’esforç! Me’n vaig orgullós d’haver donat el millor de mi mateix i d’una collita que poc imaginava quan vaig començar i que no hauria estat possible sense el suport de tots aquells que han estat al meu costat.” Pocs escaladors superen el palmarès d’en Ramonet (Manlleu, 9/11/1981) en competició: dos títols mundials (2007 i 11), tres campionats d’Europa (2004, 10 i 15), una copa del món (2011) i set títols de l’Arco Rock Master (2005, 06, 07, 09, 10, 12 i 13).

La seva excel·lència en el plafó es trasllada, també, a la roca, element en el qual, entre d’altres, va meravellar el món quan el 2003 es va convertir en el primer escalador que va encadenar La Rambla, una via de l’escola catalana de Siurana oberta pel llegendari escalador alemany Alex Huber i acotada amb una graduació de 9a+. Aquest itinerari va ser un dels més anhelats del moment, i encara ara representa un salt en la carrera dels escaladors que aconsegueixen superar-lo. L’escalada en roca ha evolucionat des de llavors. Han caigut el 9b i el 9b+, graduació que si Ramonet no ha aconseguit ha estat només per falta de dedicació: “Si vols fer competició t’has de centrar només en això”, explicava fa un temps en una entrevista. Dir que en Ramonet es despenja és inexacte. L’osonenc ja ha dit que deixa la competició, però que a partir d’ara se centrarà en la roca: “Tinc molta cosa a fer en roca, encara que alguns diguin que soc gran. Vull fer allò que no podia fer quan estava en competició. M’agradaria fer un any només roca. Això serà ideal i passarà quan deixi la competició.” No hi ha dubte que només serà qüestió de temps abans que encadeni vies de 9b o 9b+ (aquest últim grau assolit només per dos escaladors). El web especialitzat 8a.nu ja situa Ramonet en el quart lloc del rànquing de millors escaladors en roca de la història, només superat pel txec Adam Ondra, l’italià Stefano Ghisolfi i l’alemany Pirmin Bertle. Tretze vies de 9a+ i trenta-set de 9a (a més de vies d’alta dificultat a vista, és a dir, sense assajos) el contemplen. “Ens veiem a la roca!”, diu en el seu comunicat en Ramonet. Així sigui.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)