Opinió

Florentino, el lladre de l’aigua

El cas és que l’empresari madrileny no és només un dels amos de l’Estat espanyol posat al seu servei

Fa quinze dies, en el tram final del programa FAQS, Laura Rosel va entrevistar Lolita Chávez, que, des de fa un any, viu refugiada al País Basc: va haver de fugir de Guatemala després de patir diversos atemptats arran del seu activisme en defensa dels drets als recursos naturals del poble quitxé, de cultura i llengua maia. Si no van veure l’entrevista i tampoc coneixen Lolita Chávez, que també és una defensora dels drets de les dones, potser es preguntaran per què hi faig referència en una columna d’opinió d’un diari esportiu. Resulta, però, que l’activista va parlar d’un tal Florentino Pérez, l’home que ocupa la presidència del Real Madrid.

El cas és que l’empresari madrileny no és només un dels amos de l’Estat espanyol posat al seu servei. En la seva nota biogràfica, consta que, des de 1993, és president d’ACS (Actividades de Construcciones y Servicios SA), de la qual es diu que és líder mundial en el desenvolupament d’infraestructures que, amb presència als cinc continents, cotitza a l’Íbex 35 amb una capitalització superior als 11.000 milions d’euros. No és que aquesta informació neutra no faci pensar malament sobre com s’acumula tal capital, però és que Lolita Chávez va explicar que l’oligarca Florentino, a través d’ACS i de la hidroelèctrica Renace, és al capdavant del pla de privatització dels rius que suposa que l’aigua deixi de ser un bé comú a l’abast de tothom. Ho explicava clarament: Florentino Pérez i els seus sequaços coneixen un entramat de legislació internacional i nacional (o, de fet, les escletxes o forats que permeten tot el joc encara més brut del capitalisme) per saquejar els béns. Ho fa en connivència amb el poder polític de Guatemala (que, si cal, canvia la legislació per posar-la al servei de les multinacionals mentre que criminalitza tota protesta social) i en connexió amb estructures mafioses, tan relacionades amb el narcotràfic com amb grups militars vinculats a pràctiques genocides: terres arrasades, persones torturades, assassinades, desaparegudes. Lolita Chávez no va dubtar a dir que el mateix Florentino Pérez és un genocida: si robes l’aigua a la gent, li treus els seus recursos i la mates. Això és el desenvolupament d’infraestructures. Mentrestant, ens anem entretenint amb el futbol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)