Opinió

L’esquiadora anti-Trump

Lindsey Vonn ja em tenia el cor robat per la seva extraordinària carrera, però amb les declaracions que va fer en contra de Donald Trump abans dels Jocs Olímpics de Pyeongchang es va acabar de guanyar la meva admiració absoluta. No és gens habitual, aquest nivell de compromís, en les primeres espases de l’esport. Solen esquivar les afirmacions de tipus polític més enllà d’aquelles –generalment sobre temes d’índole més social– que prèviament saben que despertaran els elogis unànimes de l’audiència. Però l’esquiadora americana, que ahir es va retirar a l’edat de 34 anys, va carregar contra tot un president dels Estats Units. I encara que aquest president sigui un energumen de manual, com és el cas de Donald Trump, s’han de tenir els ovaris ben posats per dir quatre coses ben dites sobre l’home més poderós del món. “Espero representar el poble dels Estats Units, no el president. Em prenc els Jocs d’hivern molt seriosament pel que significa desfilar amb la nostra bandera en la cerimònia d’obertura. Vull representar el meu país i no crec que en el nostre govern hi hagi gaire gent que ho faci actualment.” Unes crítiques perfectament patriòtiques que, igualment, van despertar la ira dels acòlits de Trump a les xarxes socials. Ella, impassible, no va afluixar la corda i, com havia promès, no es va presentar a la recepció de l’equip olímpic americà a la Casa Blanca, on tampoc hi van assistir, pel rebuig que Trump també els genera, l’esquiadora Mikaela Shiffrin, la surfista Chloe Kim i el patinador Adam Rippon.

Les crítiques a Trump van ser una nova demostració que Vonn anava a la seva i que poc cas feia de les crítiques. Que volia fotografiar-se nua al seu Instagram? Ho feia. O que potser preferia emular Sharon Stone en la famosa escena del creuament de cames a Instint bàsic per a un anunci d’ESPN? Cap problema. Prolífica a les xarxes socials, cotitzada per a campanyes de marxandatge de les principals marques, Vonn s’ha convertit en l’esquiadora més mediàtica de tots els temps. També, probablement, en la millor. Ha guanyat títols en totes les competicions, té el rècord femení de victòries en la copa del món (82) i ha estat campiona de totes les especialitats de la copa del món. La seva especialitat, però, és la velocitat, especialment el descens. Per aquest motiu no s’ha estalviat patacades de consideració que li han deixat el genoll dret ben tocat. Múltiples lesions, amb les corresponents operacions, li han deixat l’articulació ben masegada. “Sé que tindré mal la resta de la vida. No tinc cartílag ni menisc, sinó barres, plaques i cargols.” S’entén que digui prou. En el seu post de comiat a Instagram ja deia que el cap i el cor l’animaven a continuar però que el cos no estava en “sintonia.” Serà una pèrdua irreparable, tot i que ja feia uns anys que la seva participació en el circuit era intermitent a causa de tantes lesions. Això sí, deixa successora, la seva compatriota Mikaela Shiffrin, que amb 23 anys ho ha guanyat pràcticament tot. Vonn tenia previst venir aquest hivern al Pirineu. Havia fixat les finals de la copa del món, que es faran a Grandvalira a mitjan març, com a última prova de la seva carrera, però amb un genoll tan malmès ha preferit no córrer més riscos i avançar la retirada. Una sort haver-la pogut disfrutar durant tants anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)