Opinió

Cartes marcades pel dopatge

Un creia haver-ho vist tot fins que va descobrir que Geir Helgemo, el millor jugador de bridge del món, referent històric dels naips, havia estat suspès en donar positiu en un control. Qui va protagonitzar en 1997 la millor mà de bridge de l’any, i probablement de la història, en guanyar Kaplan jugant des de l’est amb un sis de rombes, era un trampós que es drogava. Molt dur d’assimilar. Per què es dopa un jugador de cartes?

Ja ho va dir Kari-Anne Opsal, presidenta de la federació noruega: les drogues consumides pel jugador no milloren el rendiment amb els naips a la mà. També va demanar respecte per a ell. “Va jugar molts anys per Noruega i va ser la nostra estrella. És la seva responsabilitat no prendre substàncies que estiguin en la llista de dopatge, encara que en aquest cas no millorin el rendiment en el bridge. Ho sento per Geir, i espero que torni més fort després que acabi la seva prohibició.”

Geir Helgemo va néixer en 1970 a Vinstra, però des del 2011 té passaport de Mònaco i representa el principat en els tornejos de bridge, no precisament per raons sentimentals. Va donar positiu a la testosterona sintètica i al clomifè, una droga per a la fertilitat, en un esdeveniment de la World Bridge Series, a Orlando, el mes de setembre passat. Per desqualificació, el torneig el va guanyar Reese Milner, número 1 del rànquing de la WBF.

El tema va transcendir fa un parell de mesos i va commocionar els seguidors del joc de cartes. Es calcula que uns 200 milions de persones juguen a bridge al món.

Helgemo va ser suspès per la World Bridge Federation (WBF), seguint les normes de l’Agència Mundial Antidopatge, fins al 20 de novembre del 2019, i se li van revocar tots els títols, medalles i punts de la Sèrie Mundial de Bridge 2018.

El cas és que el geni dels naips, que ho ha guanyat tot, fins i tot milions de dòlars, però molts, ha estat suspès per ús d’una substància mèdica que s’utilitza per a tractaments de fertilitat. En els homes, la dosi accelera la secreció de testosterona i té com a objectiu augmentar el recompte de semen. Es dona per fet que s’utilitza per emmascarar esteroides anabòlics, com a fàrmac acompanyant. Des del 2011, Helgemo juga per a l’equip del magnat immobiliari suís Pierre Zimmermann, i el 2017 va ser condemnat per evasió d’impostos.

Que el millor jugador de bridge del món es dopi és ben gros. Un ha vist beure la penya jugant a la botifarra, ficar-se de tot a col·legues en timbes de pòquer i, últimament, a Salford, matar-se a cubates jugant a la pocha col·legues de professió i campions del món. Però descobrir el noruec ha estat traumàtic. Fins aquí podíem arribar. A bridge, un joc que no he entès mai, hi van jugar Groucho Marx, Eisenhower, Agatha Christie, Bill Gates i els pares d’Olga Puy. Per Martina i pels avis de l’Ona i el Nil posaria la mà al foc. De la resta…

El bridge és un joc de naips que es juga per parelles, amb la finalitat que a cada ronda una de les parelles ha de guanyar com a mínim un nombre de bases prèviament acordat en una subhasta entre els jugadors. Es juga amb baralla francesa i diuen que les normes són fàcils d’aprendre però que els jugadors han desenvolupat complexos sistemes de subhasta que els permeten intercanviar-se informació sobre la seva capacitat per guanyar-se les mans, com si fos el mus i les seves martingales. El joc el va inventar, segons les normes que regeixen actualment, el multimilionari nord-americà Harold S. Vanderbilt, tot un personatge.

En qualsevol cas, el que ha passat amb el número 1 del bridge reforça la meva teoria: els jocs de cartes són un món de vici i degeneració.

(Disculpin, no sé de què parlo, ho he llegit sense comprendre quasi res, però devia ser una mena de Kaspàrov o de Fisher).

El ‘pub’ de la setmana ALPHABET BREWING COMPANY 99N Western ST. Manchester M126JL
El bar d’una fàbrica de cervesa local. Taules corregudes, música, menjar de diferents orígens, gent. Molt bon ambient i bona oferta de cerveses. Hi recomano encaridament la visita.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)