Opinió

El dimoni escuat

“Un club que radica en un (gairebé) paradís fiscal, propietat d’un grup empresarial controlat per un jugador d’un equip professional espanyol que té un equip dependent en la mateixa categoria i grup i que pot arribar a enfrontar-s’hi en competicions oficials com la copa.” Aquesta descripció pràcticament mefistofèlica que s’ha pogut llegir en un lloc web esportiu especialitzat espanyol. Aquesta, i semblants. En vindran més.

Posem noms propis a la transcripció, que segur que ens ajudaran a desemmascarar obscures intencions. Per ordre, Andorra, Gerard Piqué, Barça, Barça B.

Andorra té un règim fiscal especialíssim que li permet que els mateixos diners donin per més. IRPF, IVA i impost de societats estan a uns tipus molt baixos. Però assimilar el principat a un paradís fiscal quan la UE ja l’ha eliminat de la llista és pel cap baix tendenciós. Perquè aplicant la mateixa regla, no s’ha sentit mai cap queixa de la fiscalitat diferenciada del País Basc ni tampoc massa xiulets per la baixada d’impostos de tuf ultraliberal que vol aplicar el trifachito de Madrid. I si saltem a la Champions, acabarem aviat perquè la fiscalitat sobre les rendes del treball pot multiplicar-se per quatre segons parlem de Rússia, Turquia o Espanya. I per al que pensi que són lligues sense equips potents, atenció a Itàlia i la còpia del que aquí es va conèixer com a “llei Beckham” –ara ja abolida–, que redueix a la meitat els impostos que paguen els no italians durant els sis primers anys de residència allà. Diuen –com deia aquí el PP– que era per atreure talent...

El Barça –sí, el totpoderós club blaugrana– va perdre la batalla amb el Baskonia per Shane Larkin fa dos estius. No li va poder oferir una quantitat que el club basc no pogués igualar. El cost per al club es disparava molt per sobre del que admetia el pressupost. No cal abandonar el bàsquet però sí tornar a Andorra per advertir que el club pertany a la federació territorial de Lleida i, subsidiàriament, a la FEB. El BC Andorra disputarà la novena temporada a l’ACB, també amb avantatges fiscals. Però, és clar, el govern basc no fa ni reclama referèndums i el pròxim dia 23 votarà la investidura de Pedro Sánchez sense cap estridència a canvi. I l’Andorra de la pilota grossa no és propietat de cap presumpte indepe català. I encara no fa nosa als grans.

Per cert, a la selecció espanyola de bàsquet que està disputant el mundial hi juga un andorrà, Quino Colom. Com és possible, si Andorra té federació i selecció, encara que d’un nivell molt baix? Doncs per un pacte tàcit entre federacions pel qual Andorra s’absté de convocar un jugador que la FEB detecta com a potencialment interessant. No veig que els que acusen l’Andorra de Piqué de practicar el dúmping fiscal es girin contra Espanya pel fet de practicar l’espoli esportiu.

Per acabar, tornem als noms propis que fan que als dits acusadors se’ls vegi el llautó: si l’Andorra de Piqué –el dimoni que ha gosat deixar de jugar amb la roja, que es manifesta i que vol votar– s’enfrontés al Barça en la copa, ni que el central del Barça s’ho proposés difícilment canviaria el signe del pronòstic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)